Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Председател на СИК от ДПС гласува вместо избирателите (видео)

OFFNews 09 юни 2024 в 13:09 5130 1

Председател на Секционна избирателна комисия от ДПС гласува вместо избирател
Председател на СИК от ДПС гласува вместо избирател

Председател на Секционна избирателна комисия от ДПС гласува вместо избирателите, сигнализираха източници на OFFNews.

Сценката се разгирава в 10-та секция, Нова Загора, 21 МИР-Сливен. Председателят от ДПС - Митко Велев Щилянов, гласува директно вместо избирателите.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) вече са подали сигнали към МВР, прокуратурата и Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен.

ПП-ДБ също така са подали жалба до РИК Смолян, защото представители на районната комисия от ГЕРБ-СДС, включени в списъка за РИК Смолян, са кметове на кметства в община Доспат.

Става дума за Радослав Чолаков (кмет на с. Барутин), Жана Дертлиева (кмет на с. Змеица), Веселин Минов (кмет на с. Любча),  Касим Кехайов (кмет на с. Късак), Недко Хаджиев (кмет на с. Црънча), Валентин Вазов (кметски наместник на с. Чавдар), Славейко Сельошев (зам кмет. Доспат).

Съгласно чл.3, ал.3 от Изборния кодекс:

"Едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор – кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно", изтъкват от ПП-ДБ.

Около 15 часа РИК-Смолян отхвърли жалбата на ПП-ДБ под претекст, че жалбата е неоснователна. Въпреки че в решението се посочва, че инцидентното явяване на представители на изпълнителната власт и институции в секционни комисии не може да се приеме за неправомерно, от РИК ще отправят указание към комисиите на територията на община Доспат, кои лица имат право да присъстват по време на работата на секционните комисии в изборния ден по време на гласуването.

Междувременно от РИК-Пазарджик съобщиха, че в три секции - в общините Пазарджик, Пещера и Велинград, е било преустановено гласуването с машини. За всеки отделен случай са съставени констативни протоколи. ЦИК е уведомена с писма за трите случая. В трите секции гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, уверяват от РИК-Пазарджик.

Видеото може да гледате тук.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II