Росица Матева: Няма как ЦИК да осигури 1500 машини за тези избори

OFFNews 12 юни 2021 в 15:51 4057 2

1500 машини няма как да осигурим за тези избори. Възможно е да се доставят малко над 500 устройства, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева пред Дарик радио.

Министерство на финансите и Министерският съвет ще отпуснат средства за купуването на машините, когато ЦИК сключи договор, обясни Матева. "Има 9600 устройства, които ще бъдат достатъчно за гласуване в България. Резервни устройтва няма да има", каза още тя

"Получихме уверение от "Смартматик", че ако в близките дни се обяви обществена поръчка, да се доставят малко над 500 машини. Ще вземем решение днес или утре".

Преди дни стана ясно, че ЦИК е прекратила преговорите със "Сиела Норма" за доставката на нови 1500 машини за гласуване, след като фирмата увеличи стойността на поръчката от 6,5 млн. лв. на 15 млн. лв., защото поръчката включвала не само закупуване на техниката, но и дейности, които многократно надвишават услугите, извършени от компанията на предходните парламентарни избори на 4 април.

Матева обясни и че с машини не е възможно да бъде подаден недействителен глас. 

По думите й след пробните гласувания е установено, че това, което най-много затруднява избирателя, е бутонът "преглед" - защото гласоподавателят, който е направил своя избор, вижда, че трябва да гласува вече, но няма такъв бутон на екрана.

Работи се по създаване на мобилно приложение, което да може да бъде изтеглено от всеки и което да показва точно как изглежда гласуването с машина, заяви говорителят на ЦИК.

Според Матева, ако поради особени, непредвидени обстоятелства машинното гласуване спре, ще има осигурени достатъчно хартиени бюлетини, така че вотът да може да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови