Правителството търси вариант за закупуване на машини за гласуване от Смартматик

OFFNews 11 юни 2021 в 21:07 3177 0

Кризата с недостига на машини за гласуване на парламентарния вот на 11 юли е на път да получи решение.

Служебният премиер Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън са провели среща с официалния представител на производителя на такива машини „Смартматик“ във връзка със закупуването на допълнителна техника за вота. Разговорът се е провел в Министерския съвет и е бил иницииран от правителствата на двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди това е имало разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на Централната избирателна комисия, за да може независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса, съобщават още от "Дондуков" 1.

Британският посланик изразил категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни се увериха взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично, съобщават още от правителствената пресслужба.

"Ще се справим и с наличните машини, добре ще е да има осигурени и още. Може би утре ще вземем решение за още машини. Ще ползваме и "Сиела Норма" за поддръжка, ще се ползват и специалистите на "Смартматик", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

Преди дни стана ясно, че ЦИК е прекратила преговорите със "Сиела Норма" за доставката на нови 1500 машини за гласуване, след като фирмата увеличи стойността на поръчката от 6,5 млн. лв. на 15 млн., защото поръчката включвала не само закупуване на техниката, но и дейности, които многократно надвишават услугите, извършени от компанията на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г. 

Междувременно се появи оферта от "Панов" ЕООД, която предлага да осигури "до 5000 машини".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови