Quantcast

Радев: Служебният кабинет трябва да бъде назначен от Плевнелиев

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2016 в 22:42 10280 1

Снимка БГНЕС

Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение, заяви на пресконференцията в НДК новоизбраният президент Румен Радев.

Радев приветства Плевнелиев за изразената позиция днес, че е рано да се съставят служебни правителства: "Това наистина е една държавническа позиция“.

По отношение на служебния кабинет Радев каза, че по-рано от 22 януари няма отношение към него.

Още отсега е ясно едно: вотът даде отрицателна оценка на властта. В България има нова политическа ситуация и в това няма нищо драматично, категоричен е Радев. Той определи Цецка Цачева като "достоен опонент".

Водихме почтена кампания. За мен днес това е само началото. Съзнавам ясно своята отговорност. Това е началото на моята най-важна мисия в моя живот. Време е за единение, надделяващо омразата и разделението от миналото, заяви новоизбраният президент.

Борисов не може да си представи, че ще работи с някого, който не може да контролира, допълни Радев.

Дори и всичките гласове на ДПС да бяха отишли при Цачева, те не стигат да победи, изчисли Радев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изчисли, че на балотажа за Радев и Йотова са гласували и:

12% от симпатизантите на ГЕРБ, тоест 240 000 души;

9,9 % от симпатизантите на ДПС - 200 000 гласа;

7% от Патриотичния фронт -140 000 гласа;

4% от РБ - 80 000 гласа;

4% от АБВ - 80 000 гласа;

6% от други партии - 120 000 гласа;

БСП ще върне мандата за съставяне на кабинет, когато ни го връчат. Няма да участваме в управление. Ще се борим да бъдем първа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим правителство, каза на пресконференцията в НДК Нинова.

Борисов се опитва да внушава страх и дестабилизация на България. Добре, че сам си изпълни условието да подаде оставка, каза тя.

Нинова се обърна към всички формации в парламента без ГЕРБ: Работата на НС сега има две основни задачи - приемане на бюджет 2017 и диалог за промяна на изборните правила, така както народът ги поиска.