Политиката е сладка: Над 30 хиляди души искат да станат общински съветници

Йорданка Веселинова 03 октомври 2023 в 14:35 1344 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Матева, ЦИК

Над 30 хил. души се борят за 5053 места за общински съветници в цялата страна, съобщи на брифинг говорителката и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

1360 души се борят за кметове на община, а местата са само 265. Желаещите да станат кметове на кметства са 6900, а избрани ще бъдат само 3041. Кандидатите за районни кметове са около 400. Те ще се борят за 35 места в София, Пловдив и Варна. Броят им все още не е окончателен, тъй като проверките в ЦИК не са завършили.

До 14 октомври избирателите с настоящ адрес могат да подадат заявление към ОИК, за да бъдат включени в списъка с избиратели. Това е единствената възможност тези гласоподаватели да гласуват по настоящия си адрес. Също до 14-и хората с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна секция.

ЦИК вече утвърди образеца за изборни протоколи, с което е решено, че секционните комисии няма да сумират броя на бюлетините. В протоколите ще има отделни полета, в които разделно ще се записва броят на хартиените бюлетини, на машинните бюлетини, общият брой на намерените бюлетини, на недействителните бюлетини, на тези с вот "не подкрепям никого", разпределението по партии и коалиции. Общият резултат от машинно и хартиено гласуване ще се пресмята в общинските изчислителни центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови