По изборите в Перник: Бивша депутатка без нито едно изказване в НС пренарежда листата на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 03 април 2023 в 13:36 4304 2

Перник

Снимка vk7.eu

Преференции пренареждат листата на ГЕРБ в Перник

Бивша депутатка на ГЕРБ без нито едно изказване в два парламента пренареди партийните листи в Перник и е една крачка по-близо до депутатското кресло.

Дали Христина Георгиева ще стане част от 49-ото НС, все още не е ясно, тъй като към момента не се знае колко от четирите пернишки мандата ще отидат в партията на Бойко Борисов. 

В Перник ГЕРБ-СДС получава подкрепата на 36,40% от хората, отишли до урните вчера. В гласове това са общо 14 697 бюлетини. За сравнение втората политическа сила в областта - "Продължаваме промяната - Демократична България" изостава с повече от 16% (за ПП-ДБ са гласували 8159 души). "Възраждане" е трета политическа сила с 15,32% (6183 гласа), следвана от БСП с 9,9% (3998 гласа). Над чертата е ИТН - 1862 гласа или 4,59%.

В листата на ГЕРБ-СДС обаче се случват интересни пренареждания. 

За да има пренареждане в листата, е необходимо кандидатът да има повече от 7% от гласовете за партията в съответния район. В Перник ГЕРБ-СДС има 14 697 гласа - т.е. всеки един от кандидатите за депутати с повече от 1029 гласа може да пренарежда листата. Такива са трима - първият, вторият и осмият. Важно е да се отбележи, че за водача на листата автоматично се прибавят и гласовете на всички, които не са отбелязали преференция. В този смисъл личните преференции за първия в повечето случаи са по-скоро подсигуряване на депутатското кресло.

И така, водач на листата на ГЕРБ в Перник е лидерът на младежката структура на партията Георг Георгиев. Той със сигурност влиза в 49-ото НС - за него има 1045 лични преференции, а към тях се прибавят още 6788 гласа (без преференции). Второто място обаче ще е за последния - Христина Георгиева, която има общо 2236 гласа, с които задминава втория в листата - Емил Костадинов.  Христина Георгиева e била педагогически съветник в пернишко училище, а през 2021 г. става и председател на женската организация на ГЕРБ. Досега два пъти е била депутат - в 45-ото и 48-ото НС. В парламента ролята ѝ досега е била единствено да чете от парламентарната трибуна, като няма нито едно изказване по същество, показват данните от strazha.bg.

Емил Костадинов, втори в листата, също получава завиден брой преференции - 1995, които обаче не са достатъчни, за да му бетонират второто място в листата. Прави впечатление, че всички осем души в листата имат над 250 преференции, отбелязването на които често се използва за маркирането на купен вот. 

Перник е един от най-важните райони на съревнование между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но не заради многото мандати, които дава, а заради това, че водач на ПП-ДБ е Бойко Рашков. На предходните избори бившият вътрешен министър, по чието време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван, изгуби в Перник с почти двойно по-нисък резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

03.04 2023 в 14:43

Ватенки, сър!

-656

1

McCarthy

03.04 2023 в 13:58

16% от перничани гласували за комунистическото ченге бойко рашков? еми да, Перник беше БСП крепост, нормално е да има и такива избиратели....
 
X

Да помогнем на украинските деца!