Петко Ковачев: Войната на Русия срещу Украйна е проекция на страха на ресурсните икономики от Зелената сделка

OFFNews 04 юни 2024 в 21:05 1446 0

Петко Ковачев

Снимка Зелено Движение

Кандидатът от Зелено Движение Петко Ковачев

“Зелено движение” сме твърдо „За“ Зелената сделка в нейната цялост. В България и в Старозагорския регион тя много често се асоциира със закриването на комплекса „Марица-изток“. Всъщност Зелената сделка е многообхватна система от промени и трансформации, които правят Европа не само конкурентоспособна икономика, но я превръщат в континент, адекватен на климатичните промени. Това каза при среща с избиратели Петко Ковачев - водач на листата на ПП “ Зелено движение” в 27 МИР - Стара Загора.

Той припомни основните компоненти на Зелената сделка: достъпна за всички и чиста енергия, енергийна ефективност, адекватен отговор на климатичните промени, устойчива и интелигентна мобилност, строителство, в крак с климатичните промени, справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система, опазване на биологичното разнообразие и кръгова икономика.

„Зелената сделка не се случи както трябва, защото стартира през 2019-та и година по-късно започна ковид-пандемията и забави икономическото развитие в Европейския съюз. Второто нещо, което сложи прът в колелата на Зелената сделка е войната на Русия срещу Украйна. Тя започна като енергийна война още през 2013-2014-та година. Трябва много ясно да си дадем сметка, че ЕС и отделните му страни-членки не отговориха адекватно на тази енергийна война. Ако го бяхме сторили, „горещата“ война в настоящия ѝ ви, може би нямаше да има, защото тя е резултат от стремежа на държавата с най-ресурсно зависима икономика да запази политическото си влияние и богатството на политическата си върхушка. За Путин и приближените му Зелената сделка представлява огромна опасност”, обясни Ковачев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх