Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Първи резултати за Австрия: Победа за крайнодясната Австрийска партия на свободата

OFFNews 09 юни 2024 в 19:08 2229 0

Снимка GettyImages

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) бележи изборна победа на евровота в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенциа АПА и телевизионен канал ATВ.

АПС водеше в социологическите проучвания в последната година. Формацията е евроспектична. Според анализатори тя не одобрява инвазията в Украйна, но едновременно с това е по-благоразположена към унгарския лидер Виктор Орбан и неговата политика.

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч., предаде БТА.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27% от избирателите, което е с 9,8% повече в сравнение с предишния евровот през 2019 г.

Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия с 23,5%, което е минус от 11,1%. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9%. Гласували за социалдемократите днес според прогнозите са 23%. Партията на Зелените губи 3,6% и се нарежда с 10,5% на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5%.

Ако това съотношение се запази, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Народната партия/ с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите запазват 5 кресла, Зелените губят едно, а НЕОС печелят едно депутатски място.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II