МОН пита ЦИК и МВР дали може да празнуваме 24 май

Александра Маркарян 04 април 2014 в 16:23 2164 8

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Снимка Сергей Антонов

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Министерството на образованието и науката ще инициира среща с представители на ЦИК, МВР и Националното сдружение на общините, за да се обсъди въпросът с честванията за 24 май.

Те се оказаха под въпрос, защото датата съвпада с деня за размисъл преди изборите за Европейски парламент (насрочени за 25 май).

На празника учителите и учениците няма да имат достъп до училищата, в които вече ще бъде доставена изборната документация, указателните табла и кабините за гласуване, а сградите ще бъдат запечатани и охранявани от полиция. По тази причина няма да е възможно например на 24-и да се организира изпращане на абитуриентите.

Провеждането на масови тържества, на които по традиция се канят политически ангажираните кметове, също са под въпрос на празника, който се оказва и ден за размисъл, когато предизборната агитация е забранена, а допускането й се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева.

Срещата между образователния министър Анелия Клисарова, представители на ЦИК, МВР и Сдружението на общините ще се състои идната седмица. Клисарова вече е изпратила писмо до ЦИК, в което тя пита как едновременно да се спазят изискванията на Изборния кодекс за деня за размисъл, да бъде отбелязан 24 май и да се проведе изпращането на абитуриентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!