Много по-вероятно е астероид да падне на главите ни, отколкото да има измама чрез машините за гласуване

Александра Маркарян 08 юли 2021 в 16:07 5582 2

Снимка БТА, архив

Вероятността да бъде извършена измама чрез машинното гласуване на парламентарните избори на 11 юли е далеч по-малка, отколкото например астероид да падне върху главите ни. Твърдението направи зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешния й брифинг по повод съмненията, хвърляни в публичното пространство, че вотът може да бъде променен чрез манипулация на машините за гласуване.

"Да, съществува теоретична вероятност да може да бъде разкрит алгоритъмът на хеш кода (хеш кодът на машините за гласуване съдържа 64 символа - бел. ред.), ако случайно налучкате един от трилиони варианти, един от които е верен.

(...)

Вероятността на това да се попадне на тази комбинация, която е необходимо да знае програмистът, за да проникне в него, е значително по-малка, отколкото вероятността в този момент да ни падне астероид на главите. Би трябвало да се използва огромна изчислителна техника, вероятно и работата на гениални програмисти в продължение на дълго време, за да може това да се случи.

Теоретична вероятност да се проникне злонамерено във всяка технология има, но досегашната практика на използване на машинно гласуване в България не е засякла нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама с хартиени бюлетини, на които сме свидетели в последните 30 години", заяви Томов.

И Томов, и Росица Матева - също зам.-председател на ЦИК - се противопоставиха категорично на идеята за пълно преброяване на вота въпреки удобството на автоматизацията, което предоставят машините.

"На 4 юли, във връзка с балотажа на частичните местни избори за община Благоевград и село Ясен, ЦИК реши да бъде извършено контролно преброяване и установяване на резултата от контролните разписки в 32 секции - 30 в Благоевград и две в село Ясен - каза Матева, за да обясни защо становището им е такова. - Днес направихме проверка на попълнените протоколи за преброяване на попълнените протоколи за тези контролни разписки и установихме, че всички резултати от машинното гласуване се припокриват с установените резултати от преброяването на контролните разписки от СИК. Резултатите, които са установени от машините чрез разпечатване на протокола от машините се повтарят на 100% от преброените от контролните разписки резултати от СИК. Това е много добър резултат и тест за това какъв е резултатът от машинното гласуване".

За да стане още по-ясно и категорично, социологът Томов допълни:

"Бяха проверени и изброени разписките в 32 секции в неделя от всички 123, в които се провеждаше машинно гласуване. Резултатът е 100-процентов, тоест няма никакви различия между резултатите от ръчното преброяване и машинните протоколи. 32 от 123 е около 26% от всички секции. Всеки човек в тази страна, а и не само в нея, който някога е учил статистика, има представа какво значи интервална оценка на параметри, би могъл да установи, че вероятността в някои от непреброените протоколи да има разминаване е под 1% за цялата съвкупност. Също така с над 99% гаранционна вероятност, че това е вярно.

Казвам това, тъй като усилено се обсъжда в публичното пространство необходимостта да задължим всички СИК да извършват тази дейност. Най-малкото тези данни за човек, който има елементарна статистическа грамотност – дано има български политици с такава - би трябвало да установи, че това би било една безсмислица достойна за книгата на „Гинес“.

(...)

Съществуват значително по-интелигентни методи да се убедим, че всичко е наред. Те изискват преброяване на достатъчен обем случайна извадка, която да ни дава подобна сигурност при положение, че не установим разминаване между разписките и машините. Не е необходимо да се броят всички, освен ако не сме аборигени.

За вота на 11 юли ще има контролно преброяване. Предстои ЦИК да реши в какъв брой секции да е то и в какъв обем. След решението ЦИК ще публикува списък със съответните секции.

Росица Матева пред новите машини за гласуване. Снимка: БТА, архив

Никой няма право да спира машинното гласуване освен ЦИК

"Ако през изборния ден възникнат обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване и СИК вземе решение за това, тя уведомява Районната избирателна комисия, която уведомява незабавно ЦИК. Искам много ясно да стане и на районните избирателни комисии, и на секционните избирателни комисии: Централната избирателна комисия единствено ще взема решения настъпили ли са такива обстоятелства, които водят до преустановяване на машинното гласуване и само ЦИК ще определи в коя секция ще се преустанови машинното гласуване и ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини - подчерта Матева. - Нито секционната избирателна комисия може сама да го направи, нито районните избирателни комисии могат сами да го направят. Те ще уведомят ЦИК, дали сме указания по най-бързия начин това да се случи, СИК включително могат и по телефон да опишат на РИК обстоятелствата, които са настъпили, ако нямат възможност да изпратят през смарт телефон или по друг начин по имейл своето решение, но са длъжни да вземат решение, а РИК ще ни уведомят незабавно по електронна поща."

Никакво спиране за дезинфекция

В ЦИК получили и друга информация - за указания от кметове на населени места СИК да прекъсват гласуването, за да бъде извършена дезинфекция в изборните помещения.

"Това е абсолютно забранено - реагира Матева. - ЦИК - като орган, на който е възложена организацията на изборния процес - не допуска прекъсване на изборния процес.

(...)

В изборния ден дезинфекции ще се извършват успоредно с процеса на гласуване и не могат да бъдат карани наблюдатели, застъпници и други лица, които имат право да присъстват по време на целия изборен ден в изборното помещение, да го напускат, да се прекъсва процесът на гласуване, за да се извършва дезинфекция.

Картите за гласуване и екраните на машините ще могат да бъдат дезинфекцирани само и единствено с до 75% етилов спирт. ЦИК са поискали от общинските администрации, ако това им е възможно, да осигурят ръкавици и за гласоподавателите, за да могат да гласуват с тях, ако предпочитат, и да не се налага да дезинфекцират ръцете си с гелове. Те също могат да навредят на възможността за гласуване със сензорния екран - предупреди Росица Матева.

Към избирателите

Тя се обърна с молба към избирателите:

"Моля, всички избиратели поставяйки картата в машината, леко да я натиснат, за да се усети едно леко щракване, за да се визуализира бюлетината. Много молим всички избиратели да бъдат търпеливи, да изчакват разписката след гласуването да се разпечата и чак тогава да я вземат от машината, да не я дърпат предварително, тъй като се нарушава процесът на отпечатване и могат да се получат проблеми с отпечатването на контролната разписка от гласуването. Едва след като приключи процесът на гласуване, разпечата се контролната разписка, тогава да се изважда картата от машината и да се връща на представител на СИК."

Всеки, който би искал да пробва машинното гласуване, за да е сигурен за 11 юли, ще има възможност да го направи в София утре пред сградата на бившия Партиен дом, между 10 и 12 часа.

"Утре пред входа на източното крило на сградата на Народното събрание между 10 и 12 ч ще бъде организирано демонстрационно пробно гласуване за всички граждани, които не са успели да направят това и желаят да го направят. Да заповядат пред сградата на Народното събрание утре, 9 юли, ще могат да гласуват с машина пробно", призова Матева.

Как гласуват незрящите

В отговор на въпрос как гласуват незрящите Цветозар Томов отвърна, че и досега те могат да гласуват с придружител, и тази възможност остава за предстоящия вот.

"Всеки избирател с физически проблем, поради който не би могъл да набере сам машинния вот, имат право на придружител. Един придружител може да придружава до двама души".

На въпрос какво се прави, ако незрящият няма придружител, Матева каза, че в такъв случай избирателят дори няма как да стигне до секцията, а Томов - че досега не са имали такъв случай.

Членовете на СИК не могат да влязат в ролята на придружители, за да не се разкрива тайната на вота.

Зрящи, за които екранът и надписите по него са мъчни за разчитане, могат да използват опциите на машината за увеличаване на размера на шрифта.

За да няма пак Търновски гаф

Въпрос бе зададен и по повод спирането на машинното гласуване във Велико Търново на 4 април, защото се оказа, че има разминаване между действителната и въведената в машината листа на кандидат.

Досега въвеждането на листите в машините е било проверено четири или пет пъти - увери Матева и допълни: "Сигурна съм, че информацията за кандидатските листи, която е изпратена на "Сиела Норма" е тази, за която РИК са взели решение. След като изпратихме информацията, имахме двама починали кандидати, които бяха заличени. Изпратихме информация на "Сиела" съответните бутони, които отразяват тяхната преференция да са неактивни. Днес трябва да пристигне информация от "Сиела" по 31 изборни района на 31 отделни технически носители. Цялата пълна информация, която е въведена за всеки от районите в електронната бюлетина - като кандидатски листи и като листа на бюлетината, за да извършим отново проверка в днешния ден и да сме сигурни, че като тръгнат утре или вдругиден машините, инсталираната в тях информация ще бъде тази, която е регистрирана като партии и коалиции"

Отчитането

След края на преброяването отчитането ще става както досега, надяваме се – в пъти по-бързо, казаха още от ЦИК.

"С двете флаш памети отиват СИК, само разпечатват машинния протокол и го подписват, прикрепят го към другата част от протокола, след което в изчислителния пункт се извличат данните от флаш паметта. С това предаването на резултатите приключва. Ще пристигнат РИК в ЦИК, за да предадат резултатите и всички флаш памети и смарт карти, надяваме се този път да няма изгубени, за да не се налага да се купуват нови, ще следим за това.

Резултатите от чужбина ще бъдат изпращани по начина, по който и досега - чрез обособен пункт между ДА „Национална сигурност“, ЦИК и „Информационно обслужване“, обясни Матева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!