Вяра Тодева – фината дама с желязна ръка, която демонтира МОЧА

Доскорошният областен управител е кандидат за депутат от ПП-ДБ в София

OFFNews 04 юни 2024 в 17:00 1693 0

Вяра Тодева

Снимка ПП

Доскорошният областен управител Вяра Тодева е кандидат за депутат от ПП-ДБ в София

Едва ли има софиянец, който да не знае коя е Вяра Тодева – фината дама, която демонтира монумента „Паметник на Съветската армия“ /ПСА/ с желязна ръка, след като над 30 години преди това никой не се осмели да го направи. ПСА или станал известен още като МОЧА /Монумент на Окупационната Червена армия/ е трябвало да бъде демонтиран още през далечната 1993 г., но едва 30 години по-късно един областен управител доведе дългогодишните намерения до факт. И докато за едни демонтажът разединява, то за десните гласоподаватели това беше повод да се насочат всички прожектори към един исторически факт:

„На 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България, като окупацията е извършена на 8 септември от маршал Жуков. Това, от своя страна, предопределя налагането на тоталитарния комунистически режим в нашата държава. С демонтажа на ПСА възстановихме една историческа несправедливост“, каза Тодева и допълни: -„Мисля, че това беше правилното решение, няма причина "шпагин" на чужда армия да бъде в центъра на нашата столица.“

Доскорошният областен управител на област София Тодева се е устремила към 50-ото Народно събрание като кандидат за народен представител от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. За себе си казва, че никога не е имала амбицията да влиза в политиката, но пътищата й се пресрещат с новоизгрялата преди 2.5 години партия „Продължаваме Промяната“.

„Бях в 10. клас, когато демокрацията дойде в България. Тогава въобще не си представяхме, че преходът в България ще продължи толкова дълго. Изминаха над 30 години и все още не сме се превърнали в нормална европейска държава. В „Продължаваме Промяната“ видях желание да се промени тази държава към по-добре. Вече доказахме, че можем – за 2.5 години реализирахме повече, отколкото ГЕРБ-СДС за 12 години в управление. Нямаме право да се откажем. Ще доведем докрай започнатото“, категорична бе Тодева.

Кандидатира се за народен представител в 50-ото НС, след като става свидетел на много несправедливости, които могат да бъдат променени, но не и от ролята й на областен управител. Основният й фокус е да се промени институтът на придобивната давност, тъй като много хора губят имотите си заради него.

„Съгласно действащото законодателство, всеки може да придобие имот, ако е упражнявал непрекъснато владение върху него в рамките на 10 години. Производството е охранително и се извършва от нотариус, като доказването на владението най-често се извършва чрез разпит на трима свидетели. Това е порочна практика, която трябва да се прекрати, защото в момента както обикновени хора, така и държавата губи свои имоти с лекота“, посочи Тодева.

Тя допълни, че е важно да се направи регистър на държавната и общинската собственост, което трябва да бъде разписано в законодателството. – „След отпадането на мораториума за придобиване по давност на имоти частна държавна и общинска собственост, съществува реална опасност държавата и общините да загубят голяма част от своите имоти. Докато бях в областната управа, попадах на много такива случаи. Изпратила съм редица сигнали в тази посока и към СДВР, и към ГДБОП.“

Вяра Тодева е доказала, че изпълнява всяка задача, с която се заеме, законосъобразно.

„За мен това е кауза, която се зароди по време на целия ми опит в областната администрация – от заместник областен управител, през временно изпълняващ длъжността и след това областен управител на област София. С досегашния кмет на София предприехме стъпки, с които да се изясни кои имоти в районите на София са държавни и кои общински. По този начин държавата и общината ще може да управляват своите имоти.“

А за каква България мечтае Тодева – отговорът й е категоричен: „Страна, в която има справедливост, ефективно правосъдие и институции, работещи за хората. “

Визитка:

Вяра Тодева е завършила "Бизнес и финанси" в College of North West London, магистър е по право и икономика. Между 2006 и 2009 г. работи като директор дирекция в Държавната агенция по туризъм, след което заема а директорски позиции в администрациите на Агенцията по вписванията и в Министерството на здравеопазването. През 2011-2012 г. е председател на съвет на директорите на болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, а след това е началник на отдел в Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерството на отбраната. Между 2018 и 2021 г. е директор дирекция в ДА "Електронно управление".

Вяра Тодева беше зам.-изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, а малко след това - зам.-областен управител на област София. Заема позицията Областен управител като временно изпълняваща длъжността в края на управлението на кабинета "Петков" през 2022 г., а по времето на кабинета „Денков“ заемаше длъжността областен управител на област София.

Днес е кандидат за народен представител в листите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България. Тодева е член на Националния съвет на „Продължаваме Промяната“ и председател на ПП за район „Триадица“.

Парламентарни избори 2024 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада