Кой се страхува от ''Ти броиш'': Саботират платформата за честни избори

OFFNews 22 март 2023 в 15:23 2394 1

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Саботират платформата "Ти броиш", която набира членове и застъпници за всяка секция. 

Това съобщи във фейсбук Ивайло Мирчев от "Демократична България". По думите му някой силно се е притеснил от платформата за честни избори.

Той добавя, че за няколко дни във формата за записване на сайта са въведени хиляди фалшиви имена и ЕГН на несъществуващи хора, уж доброволци за гарантиране на честния вот на 2-ри април. 7347 фалшиви записа са направени в периода между 13-16 март от общо 45 IP адреса. Най-голям брой записи, малко над 6000, са направени на 14 март от общо 35 IP адреса. Само 25% от въведените ЕГН-та са валидни.

Платформата вече е ограничила възможностите за въвеждане на фалшиви данни.

Проверката и валидирането на всеки един от тези записи обаче затруднява работата на екипите ни и това наложи допълнителни усилия за обработване на цялата постъпила информация. Големият проблем, разбира се, не е, че затрудняват екипа. Големият проблем е, че някой в България прави всичко възможно да затрудни демокрацията, да възпрепятства честните и прозрачни избори, да подкопае държавността, да върне страната назад. Излишно е да казвам, че ще направим всичко по силите си, за да не допуснем това, пише още Мирчев.

През февруари платформата "Ти броиш" си постави целта да набере 12 000 доброволци, за да има човек във всяка секция. Задълженията им са свързани с наблюдение за нарушения и фалшификации на изборите и броенето на бюлетини. На изборите на 4-ти април 2021 г. в платформата “Ти броиш” се бяха записали над 10 000 доброволци. Те подадоха над 2500 сигнала за нарушения на изборите (тогава на хартия) в изборния ден. На следващите избори през юли регистрираните доброволци бяха вече над 12 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

22.03 2023 в 17:45

Нещо за IP адресите? Къде се намират устройствата? Да видим от къде изпълзяват хлебарките.
Ама са и големи капацитети. Да попълнят 6000 егн + имена за ден. Работа, работа, работа..