Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кандидат-кметът Страхил Ангелов: Бих изгонил показно "Софийска вода"

OFFNews 21 октомври 2015 в 19:13 3284 0

Страхил Ангелов
Страхил Ангелов

"Извел съм като основен приоритет национализацията на битово-комуналните услуги. Това е ключово за София, за бюджета на София. Дошло е време да се фокусираме като държава и в частност като община върху инвестиции в човешкия капитал, в хората. Вече ги няма хората. Тук няма хора, няма деца в градинките. Пенсионерите сигурно са пет пъти повече от децата. Това е много тревожно и трябва да се отдели ресурс не за фирми, които да осигуряват снегопочистване или да редят тротоари, или да извозват отпадъци - Столична община е напълно в състояние да изгради едно общинско дружество, битово-комунално стопанство, което да поеме тези неща. Тогава повече от 200 млн. ще останат на разположение. Те могат да бъдат пренасочени към култура, спорт, образователна инфраструктура и детски надбавки.

Ще изгоня "Софийска вода", независимо от неустойките, които ще дължа. Ще взема заем, ако трябва. Знаково, показно ще ги изгоня, за да се покаже, че в България така не може повече. Всички тези концесии са губещи. Покажете ми една, от която да има полза българската държава, респективно българският народ. Тези ще ги изгоня на секундата, без значение какво ще ми струва това. Ако трябва да се проведе референдум, за да се търси легитимация на такова решение, то е много важно."

Това заяви кандидатът за кмет на София от движение "Напред, България" Страхил Ангелов в интервю за БНТ.

"Софийска вода" продава на 1.80 лв. кубика вода, която слиза по гравитачни водопроводи, много от тях строени от бригадирското движение в България. Защо? Че до преди 20 години как имахме вода? Можем и без "Софийска вода", допълни той.

Според него големият проблем на България не е икономическата разруха, а липсата на надежда и вяра у хората.

"В България има един много голям проблем. Той не е икономическата разруха. Тя определено доведе до разбиването на много човешки съдби, милиони бих казал, това обедняване и срив в битието на хората промени в негативен план и тяхното съзнание, но някак си надеждата умря по нашите земи. Това е най-тревожното и най-голямото предизвикателство пред съвременните политици е как да върнем вярата на хората. Когато нея я няма, няма да можем да напреднем икономически по никакъв друг начин, защото икономиката и всичко, което е построено, се строи от хора, не от извънземни... Най-важното е, че някак си България няма душа. И това го направиха тези хора, които стоят в политиката още от кръглата маса 90-та година. Те са същите хора. Трябва да се сложи край."

Според Ангелов неговите избиратели не могат да бъдат делени на леви или десни. "Всеки здравомислещ човек би могъл да гласува за мен", заяви той.

"Не разделям отдавна хората на леви и десни. Това е изкуствена форма, която цели разединението на нашата нация. Всеки здравомислещ човек би могъл да гласува за мен. Лявото и дясното в България изконно са сбъркани. Продавачът на вестници е десен, а собственикът на печатницата твърди, че е ляв. Това е несериозно и се прави, за да бъдат разделени хората и след това - фрагментирани на малки групи и за по 30 сребърника да може да бъдат купени."

Бившият депутат от БСП определи поведението си като политик през годините като последователно.

"Аз имам и направих доста конкретни предложения и много ще се радвам, ако този, който бъде избран за кмет, се вслуша в тях, дори и да не съм аз. За разлика от много други хора, това, което обещавам, ще го и направя. Това трябва да притеснява някои. През годините съм бил доста последователен в позициите си, ако намерите някъде при мен такива форми на шизофрения, които проявяват много от днешните политици, имам готовност отново в това студио да коментирам, но мисля, че няма да успеете."

Друг от сериозните проблеми на София за Ангелов е свързан с гетата. Не е нормално, заяви той, да обикалят каруци в София, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews