Христо Казанджиев: Изчезналата Пътна карта доказва как губим над 5 млрд. лв. от "Турски поток" заради руски интереси

OFFNews 18 юни 2021 в 16:45 2568 0

Служебният енергиен министър Андрей Живков заяви, че Пътната карта за  развитие на газопреносната мрежа в България, подписана с „Газпром“ от Теменужка Петкова, не е открита в министерството. Координаторът на сектор „Енергетика“ в „Републиканци за България“ Христо Казанджиев и кандидат за народен представител в 24 и 25 МИР - СОфия коментира мистериозното изчезване на документа. Той беше първият експерт, който многократно иска отговор и достъп до Меморандума от министър Теменужка Петкова, но такъв не беше получен.

„Става въпрос за основополагащ политически документ за транзитната газопреносна система на България, в резултат на която договореността с Русия се променят енергийната стратегия и 10-годишната стратегия за развитие на „Булгартрансгаз“. Освен това – променя се и концепцията за хъб „Балкан“. В нея не се предвижда изграждане на газопровод до Сърбия, а до Румъния и Австрия. Твърденията на Теменужка Петкова, че това бил работен документ, са крайно несъстоятелни, защото става въпрос за инструкция на „Газпром“ до страната ни, за да се реализира „Турски поток“, категоричен е Христо Казанджиев.

„Предишното правителство изпитва неистов страх, че документът ще разкрие факта, че това, което се изгражда у нас, не е „Балкански“, а „Турски поток“. По този начин ще разкрие и отстъпът от националните интереси. Служебният министър на енергетиката доста добре очерта, че за да се реализира руският план, България се отказва от приходи от транзитни такси, а същевременно поема ангажимент да инвестира милиарди левове. Загубата за страната ни от цялата тази операция оценява на над 5 млрд. лв. Абсурдно е подобен документ да бъде изгубен, защото въз основа на него са дадени съответните указания към „Булгартрансгаз“ и всички участници в далаверата. Това е позор за държавата ни и трябва да излезе
на светло, за да се покаже истинският облик на управляващите доскоро относно енергетиката. По наша, неофициална информация, единственият екземпляр от този документ се е съхранявал в касата на Теменужка Петкова. След като тя напуска кабинета си в министерството обаче, оставя съответно празен сейфа си. Ако действително енергийният министър Андрей Живков има сериозни намерения, трябва да сезира прокуратурата за престъпление по служба, каза още енергийният експерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!