Галъп: Реформаторите и АБВ вероятно ще останат без евродепутати

OFFNews Последна промяна на 10 април 2014 в 12:20 6839 11

Снимка Галъп

"България без цензура" има най-реален шанс за евродепутат сред новите политически формации. АБВ и Реформаторския блок вероятно ще останат под прага за мандат.

Това прогнозират от Галъп в традиционното си проучване за електоралните нагласи, проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.

БСП и ГЕРБ продължават да са с изравнени проценти, като изгледите за ГЕРБ да са първи по резултат са по-добри, се казва в анализа.

ДПС остава на ниво над 6%.

НФСБ и "Атака" нямат почти никакъв шанс за евродепутат с досега регистрираната подкрепа за тях от над 2%.

Очакваната избирателна активност е 2,6 – 2,8 милиона души.

Рейтинги

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури.

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция. Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива.

Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г.

Парламентът пък през този месец е „слязъл” до 12% доверие – обичайно ниска стойност за тази институция.


Протести

17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В същото време близо 60% не искат Бойко Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, а 44% са на обратното мнение.

На въпрос, свързан с кризата в отношенията между Русия и Украйна, 49% заявяват, че не подкрепят санкции срещу Русия, а 21% са на противоположното мнение.

56% не очакват кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.

Няма еднозначна картина в отговорите на въпроса за одобрение на присъединяването на Крим към Русия. Все пак одобрението преобладава над неодобрението, а картината при привържениците на различните партии е различна – при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП – на позитивни, при ДПС преобладава колебание и т.н.

Подобни са отговорите на въпроса за одобряваната политическа ориентация за Украйна – мненията са на практика симетрично поделени между тези, които подкрепят сближаване на Украйна с Русия и тези, които подкрепят сближаването и с ЕС. При електоратите на двете основни партии структурата на мненията е огледална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2014 в 15:50

Защо не се прекръстите на БарекоffNews?

10.04 2014 в 15:07

Нема а седа у дръжава, дека има 3млн идиоте, шо ке гласат за същете изроде

10.04 2014 в 14:49

"Разликата в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП вече е под половин процент. Ако изборите бяха днес, за партията на Бойко Борисов биха гласували 24% от избирателите, а за социалистите - 23.6 на сто. Това показва проучване, изготвено и финансирано от агенция "Галъп" между 23 април и 1 май и публикувано в днешния брой на поръчителя в. "Преса"."

Ей това им беше проучването преди избори 2013г.

10.04 2014 в 14:27

Галъп "International" сигурно са проучвали в някое кърджалийско село или в някоя циганска махала. Всъщност в тях няма нищо "international," ами са си чиста проба домашно менте.

10.04 2014 в 14:03

Червените Кънчовци в Галоп! Скоро в тяхните цифри ще останат само БСП и ББЦ. Колкото по-малко срам имаш, толкова повече пари получаваш! Те даже и рублите не миришат.

10.04 2014 в 13:44

Алексиева, я се успокой малко. Волен е престъпник и наркоман, а ти си тръгнала да го защитаваш. Забрави ли, че той подкрепи правителството на БСП и партията на Сокола? И всичко това за пари, взети от народа. Пари, които всички виждаме как харчи.

10.04 2014 в 13:34

Да се чете: платените и мъртвите души ще изберат барека
Бъдете Готови!

10.04 2014 в 13:32

Абе как става тоя номер с тези проучвания? Бареков в Пловдив едва събра 300 човека и то не от самия град и сега имал шанс за евродепутат! Айде бе , стъкмистиката на Кънчовците в действие!

10.04 2014 в 13:20

Цитирайте точно " Галъп Интернешънъл " са това.Галъп в БГ няма И не се очаква от Андрей Райчев и Кънчо да прогнозират апокалипсис за БСП и компания- нали ?