Донев се чуди защо параванът обърква ЦИК и РИК

OFFNews 15 март 2023 в 10:57 1774 0

Донев

Снимка БГНЕС

Гълъб Донев недоумява защо го занимават с този "сложен" въпрос.

Служебният премиер Гълъб Донев недоумява защо обществото се вълнува от нововъведенията в Изборния кодекс, които заменят тъмната стаичка с параван. И обясни за какво служат те.

"През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от въведенията около Изборния кодекс –  параваните за гласуване. Добре известно е, че извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него", обясни популярно Донев н началото на заседанието на кабинета.

И разясни, че в Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване – по-популярна като тъмна стая.

"Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е също, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ", изтъкна министър-председателят.

По думите му тъмната стаичка, "въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна", никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи.

"Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. Тъй като са необясними за мен и колегите от Министерския съвет аргументите на секретари и на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този "сложен" въпрос, ще заявя ясно – МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите", каза още Гълъб Донев.

Стандартизацията в случая можела само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес", посочи още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови