"Да, България" поиска повече секции в чужбина за изборите

OFFNews 04 март 2017 в 15:35 2807 6

Снимка Сергей Антонов

“Движение Да България” поиска да бъдат разкрити повече секции в чужбина за предстоящите избори. 

От Движението изпратиха декларация до служебния външен министър Ради Найденов и до председателя на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън.

По време на последните президентски избори много български граждани в чужбина не успяха да упражнят правото, а и задължението си да гласуват в секциите разкрити в дипломатическите представителства на Република България. Въпреки сериозната работа на членовете на повечето секционни избирателни комисии (СИК) в чужбина, гражданите бяха принудени да чакат часове наред, за да гласуват - особено в големи европейски градове. Причината беше в малкото на брой избирателни секциии и невъзможността да бъде удължен изборният ден, посочват от “Движение Да България”.

На свое заседание в момента ЦИК решава за броя на секциите в чужбина. 

Ето и цялата декларация:

Уважаеми г-н Найденов,

Уважаема г-жо Алексиева-Робинсън,

По време на последните президентски избори много български граждани в чужбина не успяха да упражнят правото, а и задължението си да гласуват в секциите разкрити в дипломатическите представителства на Република България. Въпреки сериозната работа на членовете на повечето секционни избирателни комисии (СИК) в чужбина, гражданите бяха принудени да чакат часове наред, за да гласуват - особено в големи европейски градове.

Причината беше в малкото на брой избирателни секциии и невъзможността да бъде удължен изборният ден.

Водени от убеждението, че България е много по-голяма от своите географски граници и предвид влиянието и тежестта на българската диаспора в обществения и икономически живот у нас, “Движение Да България” Ви призовава да осигурите разкриването на необходимия брой секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г. Така ще помогнете на максимален брой български граждани зад граница да упражнят своето конституционно право на глас.

Днес изтича срокът, в който ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции.

“Движение Да България” разчита на координираните съвместни действия на Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия (ЦИК) за разкриване на по-голям брой СИК в чужбина.

Вярваме, че и за българските институции гласът на всеки български гражданин, избрал да упражни конституционното си право да участва в избори, е важен и значим.

“Движение Да, България“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови