Боряна Димитрова: Разочарованите от ПП плавно се връщат към ДБ

ИТН и "Възраждане" си съперничат за избиратели, заяви управителката на "Алфа рисърч"

OFFNews 05 септември 2022 в 12:37 8402 1

Боряна Димитрова

Снимка БТА/Цветомир Петров

Боряна Димитрова

Миналата година "Продължаваме промяната" отнеха немалък брой от избирателите на "Демократична България". Сега ДБ плавно подобрява позицията си и част от разочарованите от ПП избиратели се връщат към тях, заяви пред bTV социологът и управител на агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Вчера социологическата агенция представи данните от последното си проучване, финансирано със собствени средства. Резултатите сочат, че предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред "Продължаваме промяната" (17.5%). Няма големи разлики в електорална подкрепа за БСП, ДПС и "Възраждане". 10,9% от твърдия електорат казват, че ще подкрепят ДПС, 9.8% - БСП, а 9.5% "Възраждане". За "Демократична България" биха гласували 7,5% от решилите да гласуват. "Има такъв народ" събират 3,9% подкрепа от твърдия електорат, а "Български възход" - 4,2%.

"Интересен политически ефект е, че на миналите избори ПП бяха най-диалогични и ведри. На тях се гледаше като на хората, които могат да изградят мостове, но сега те изглеждат като много по-радикализираната партия, докато ДБ започна да изглежда по-консенсусна и с по-голяма отговорност за това кой ще състави правителство", коментира днес Димитрова.

Алфа Рисърч: 6 партии влизат в парламента, още 2 са на ръба

Проучването е проведено в периода 27 август - 2 септември 2022 г. сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Димитрова обясни, че ИТН не е сигурен участник в 48-ото Народно събрание, тъй като мобилизира съвсем малък електорат, но че между тях има съперничество за избиратели с "Възраждане". По думите на ѝ от това как ще се разреши тази битка ще зависят и позициите на тези две партии.

"Към момента имаме шест сигурни партии в парламента и две на ръба – "Български възход" и ИТН. За останалите всичко зависи от кампанията им", обобщи Боряна Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!