ЦИК препрати 377 жалби за откраднати подписи

OFFNews 28 април 2014 в 14:44 4088 1

Снимка Александър Михайлов/ BulFoto

357 жалби за откраднати подписи в подписките на партиите е препратила Централна избирателна комисия (ЦИК) на Комисията за защита на личните данни, съобщиха от ЦИК. 20 сигнала са препратени до прокуратурата.

Само час след като ЦИК пусна онлайн регистър, в който избирателите да проверят дали подписът им не е бил използван неправомерно за участие на партии в евровота, заваляха сигнали от граждани.

Избирателите за първи път имат подобна възможност (на миналогодишните парламентарни избори това можеше да стане, но по-трудно - с писмо до ЦИК).

Заради скандала с множеството жалби за фалшифицирани подписи ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата направиха общо заседание и решиха да си сътрудничат.

От избирателната комисия предупредиха, че ще препращат само сигналите с три имена, адрес и подпис на подателя.

Стана ясно обаче, че ЦИК не може да отнеме регистрацията на партиите и коалициите дори и да се докаже, че са използвали незаконно чужди лични данни, което пък трудно се доказва.

Срещу политическите формации не могат да се водят и дела, защото наказателната отговорност винаги е само лична - на конкретно физическо лице. Те могат да бъдат наказани с глоба от 10 до 100 хиляди лева, ако се докаже вина.

Жалби има срещу подписките на почти всички партии, обяви говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обеща на по-късен етап да даде и разбивка по партии - срещу кои и колко жалби има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!