Барометър България: Патриотите с шанс за още 200 000 гласа заради Турция

OFFNews 22 март 2017 в 14:02 4847 3

ГЕРБ води пред БСП с минимална преднина. Обединените патриоти взимат най-голям дял от алтернативния вот. Това заедно с твърдия им електорат ги утвърждава като трети политически фактор. 

Това сочат данни от експресно проучване на „Барометър България“, реализирано в последното денонощие (21-22 март 2017 г.). В телефонния сондаж, осъществен със собствени средства, са участвали 806 български граждани с избирателни права.

Блокадите на границата и нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели.

Ако декларативните предпочитания се реализират, на 26 март дори е възможна уникална за България ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. БСП максимално са мобилизирали твърдия си електорат, не е ясно посланията им до края на кампанията дали ще успеят да привлекат допълнителен вот. 

От своя страна ГЕРБ агитира за подкрепа, залагайки на мотото „вижте какво свършихме до момента, нека да продължим“. За четвърта позиция заявка правят два политически субекта – ДПС и ВОЛЯ на бизнесмена Марешки.
Ситуацията в страната е изключително динамична в последните дни, в които партиите правят кампания. От това доколко ще успеят да убедят избирателите да ги подкрепят зависи дали в следващото Народно събрание ще бъдат представени 5 или 5+1 партии.

В сравнение с предходното изследване на „Барометър България“ констатираме нарастващата декларативна подкрепа за ДПС и минимална такава за ДОСТ. Днес под 1% от гражданите в България декларират подкрепа за тази формация, което я оставя извън 44-тия парламент. Определящи за резултата й обаче ще бъдат гласоподавателите, докарани от Турция или гласували в южната ни съседка. 

Въпреки отмяната на санкциите при негласуване, което има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност, говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните, за да се минимизира ефектът на този външен вот. 

Наблюдава се намаляване на дела на нерешилите за кого ще гласуват на предстоящите избори.

Нагласите за гласуване на изборите на 26 март сред анкетираните са: ГЕРБ – 22,1%, БСП – 21,6%, ОП – 16,3%, ДПС – 6,5%, ВОЛЯ – 5,8%, РБ-ГН – 3,6%, други – които според прогнозата няма да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание – 2,2%, Не съм решил – 7%, Няма да гласувам – 14,9%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

2

Лопе де Вега

22.03 2017 в 15:25

Ако се доближат плътно до герб и бсп, ще трябва веднага след изборите да изтичат до Анкара, да целуват ръка на Ердо султан (или квото им даде) за безценната помощ.

Поздрав!