Медиана: Коалиция от 4 партии на власт след вота

OFFNews 21 март 2017 в 15:33 11101 2

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент. В следващото народно събрание ще влязат и ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Това показват данните от изследване на Медиана. 

Между 3,3 – 3,5 милиона избиратели ще отидат до урните. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори.

И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент. 

Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.

Настоящето изследване не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция.

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

21.03 2017 в 16:14

Какъв та.ак г-жа Пешева, раданът, джийзъсът и компания отвън като "кандидат0студентите", а божо трика, пепи бело и перчем ебемчев вътре с по едното краче. Аха да влязат. Ма ше влизат ли, ше изпадат ли... само един Цвето знае. Пък той зе, че се препъна и ся на негово място ше застане... цицеронът на Републиката!
)))))