България избира президент и вицепрезидент

OFFNews 06 ноември 2016 в 00:01 4486 6

България избира президент и вицепрезидент днес.

Секциите отварят в 7.00 ч. Официално те приключват работа в 20 ч., но ако има чакащи гласоподаватели, те ще могат да гласуват. Гласуването е задължително, в него участват навършилите 18 г. към датата на вота.

Предварително те могат да проверят в коя секция ще гласуват на сайта на ГРАО.

За да упражнят правото си на глас, хората трябва да носят личната си карта (за родените до 31.12.1931 г. може и зелен паспорт). След проверка на данните от личната карта от комисията откъсват бюлетина от кочана и предварително поставя печат на гърба ù.

В кабината гласоподавателят отбелязва със син химикал знак "Х" или "V" само в едно от квадратчетата срещу имената на кандидатите или опцията "Не подкрепям никого". След това сгъва бюлетината, така че да не се вижда как е гласувал и излиза от кабината, където някой от членовете на комисията поставя втори печат на гърба ù, откъсва номера на бюлетината и я връща, за да може и гласоподавателят да я пусне в урната. След като гласува, той се подписва и прибира документа си за самоличност.

Редовните студенти могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, и да упражнят правото си на глас след представяне на документ за самоличност и уверение или служебна бележка от университета, които да удостоверят, че студентът действително учи в редовна форма на обучение в съответното ВУЗ през настоящата учебна година. Студентите подават и декларация, че не са гласували на друго място и няма да го направят. Те се дописват под черта в списъка с гласоподавателите и се подписват. В удостоверителния им документ се отбелязва датата на  гласуването, номерът на секцията и се вписва "гласувал". Документът се подписва от председателя и секретаря и се подпечатва с печата на СИК. Копие се прилага към избирателния списък, а оригиналът се връща на студента.

Българите извън страната ще могат да гласуват за президент и вицепрезидент в 325 секции в 71. Най-много са секциите във Великобритания - 53. Това се случи след падането на ограничението за страни от ЕС в тях да има до 35 секции. Максимумът е достигнат в две държави - САЩ и Турция. Списъка вижте ТУК.

Едновременно с изборите за държавен глава се провежда и национален референдум. Гласуването в него не е задължително. Хората ще бъдат питани искат ли да участват в допитването или не. Въпросите на референдума са три и гласят:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

На всеки от въпросите може да се отговори с "да" или "не", като отново в съответното квадратче с отговора се постави знак "Х" или "V".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

5

sevsev

06.11 2016 в 09:16

Едно време много се забавлявах на музикалните класации, най-продаваните книги на Славейков и т.н., а сега - скука!

29585

1

Izalina

06.11 2016 в 00:03

Амин.