Алпинистът Методи Савов дал урок по дойстойнство на Георги Георгиев

OFFNews 05 юни 2024 в 12:17 1020 1

Георги Георгиев разказа за своя среща с Методи Савов

Снимка Фейсбук на Георги Георгиев

Георги Георгиев и Методи Савов на среща в Младост

Бившият председател на СОС и кандидат за депутат Георги Георгиев получил важен урок по достойнство на срещата си с алпиниста Методи Савов, за която разказа водачът на листа от ГЕРБ. 

Имах удоволствието да се срещна с граждани на “Младост” от клуб “Знакова личност”, сред които актьорът Васил Банов, професор Ива Христова и Методи Савов, който е участвал в първата българска група, изкачила връх “Еверест”, разказа Георгиев във фейсбук. 

Само няколко дни след алпиниста Христо Проданов, Методи Савов и Иван Вълчев изкачват върха на 8 май 1984 г., а на 9 май успяват и алпинистите Кирил Досков и Николай Петков. Българската група се изкачва по Западния гребен или т. нар. “Жесток път” и слиза от върха по класическия маршрут - Югоизточния ръб, правейки траверс на масива (наричан понякога „Българският траверс“). Оттогава никой алпинист не е минал по Западния гребен. За Методи обаче пътуването не приключва тогава. Той получава измръзване на ходилата и е взет с хеликоптер от Базовия лагер. След 4 полета със самолет е отново в България, където е откаран директно в “Пирогов”. Той ми каза “Аз съм успял да се изкача, защото някой друг ми е помогнал и той не се е изкачил.”

Така освен задачите, които ми поставиха, бележитите ни съграждани ми дадоха много важен урок - по достойнство, пише Георги Георгиев. 

---------------------------

Избори 2024

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11364

    1

    Sin

    05.06 2024 в 12:43

    Със същия успех можеше да получи урок и от Далай Лама. Но пропусна тази златна възможност. Тюх!