1000 лева струва фалшива подписка за вота

OFFNews 16 април 2014 в 21:48 3971 2

500 000 лични данни на български граждани струват само 1000 лв., твърди пред bTV системен администратор от една от фирмите, занимаващи се с продан на лични данни.

Цената пада на 200 лв., ако се търсят само електронна поща и име, и скача до 1000 лв. за пълния диапазон на услугата.

„От близо 6-7 години в България аз знам за политически сили, които закупуват такива данни и след това оперират с личните си кол центрове. Този тип изнасяне на данни е около 95% от общото изтичане на данни в пространството, да не кажем 99%, защото разбиването на личния ви компютър или източването на дадена институция е много по-трудно”, коментира специалистът.

Кражбата е лесна, защото големите фирми в страната са обвързали базата си данни с компании за връзка с клиенти, известни като кол центрове. По този начин се предоставя достъп до ЕГН-тата, адресите и местоработата на клиентите на компаниите, а пълен достъп до личните данни имат само администраторът и управителят на дадения кол център.

Източникът твърди, че всичко е извършвано напълно законно, тъй като данните са използвани легално от кол центровете, за да могат да си вършат работата.

Скандалът избухна, след като се разбра, че данните на стотици хора фигурират в събраните от партиите подписки за участие на евроизборите, без дори да знаят за това или да са се съгласявали.

Разкритията стигнаха до там, че 100 фирми в страната се занимават с покупко-продажба на лични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!