Румен Христов: Зърнарите станаха твърде големи и богати, наистина имат майбаси

Ако Денков предоговори начина на субсидиране на земеделските производители с ЕК, това би било много смел ход, заяви лидерът на СДС

Ружа Райчева 19 септември 2023 в 10:52 7258 2

Румен Христов

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Румен Христов

OFFNews разговаря с лидера на СДС Румен Христов, който от години е член на парламентарната комисия по земеделие, по темата за субсидиите на зърнопроизводителите.

Защо повече европейските аграрни субсидии се дават на зърнарите, а не на, да речем, млекопроизводителите, животновъдите? Кой и кога е решил така да се раздават? 

Ние спазваме правилата на Европейския съюз, а именно - изплащаме субсидия на единица площ. Въпросът е, че концентрацията на собствеността на земята в България е много голяма, тоест зърнопроизводителите притежават десетки хиляди, да не кажа - стотици хиляди декари земя. Беше въведено едно ограничение, но те намериха вратичка и успяха да разделят страната на различни фирми и да запазят субсидията. Това е още от влизането ни в ЕС, такава е европейската аграрна политика.

Може да се коментира дали тези, които имат интензивни култури - като овощари, зеленчукопроизводители и т.н., не биха могли да получават по-голяма субсидия за площта, предвид това, че са интензивни култури. Този дебат, който сигурно ще се развие сега, трябва да върви в тази посока.

Имаме зърнопроизводство на световно ниво от една страна, от друга страна имаме традиционни отрасли за България, които замряха - животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Смятам, че част от тези помощи по някакъв начин трябва да бъдат насочени към тези сектори. Защото българската продукция се харесва и носи по-голяма добавена стойност, а ние в момента изнасяме суровина.

А има ли как това да се предоговори с Европейската комисия? 

Трудно може да се предоговори с ЕК, но тук може да имаме сериозен контрол върху концентрацията на земя. Диверсификацията в земеделието помага - една година ще имаш добър приход от зърнените култури, другата година от зеленчуците. Важно е да се отбележи, че зеленчукопроизводителите имат повече работна ръка, тоест осигурява по-голям поминък. Премиерът Николай Денков намекна за предоговаряне на начина на субсидиране на земеделските производители с ЕК. Това би бил много смел ход. 

Как сегашният начин на аграрно субсидиране влияе на българското село? 

В България не се разбира, че програмата на ЕС е програма за развитие на селските райони, а не за развитие на земеделието. Смисълът на тази програма е да задържим това население в малките населени места, да няма обезлюдяване, да има поминък, да има млади хора и семейства. 

Това не се получава и колкото повече субсидиите отиват в малък брой потребители, колкото по-голяма концентрация на земята - толкова повече обезлюдяват селата. Като се говори за подпомагане на отрасъла, да - той има нужда от помагане, но смисълът на тази програма е развитие на селските райони. 

Как ще коментирате протеста на зърнопроизводителите? 

Протестът е изцяло на зърнопроизводителите, те казват - ние сме заедно в бранша. Първо - ако има някакви компенсации, големият пай ще бъде за тях, и второ - всички тези трактори са техни. Животновъдите и зеленчукопроизводителите нямат трактори. Няма лошо да има големи зърнопроизводители и богати хора, но те станаха твърде големи и твърде богати. Имат ги наистина майбасите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

19.09 2023 в 12:54

Спокойно можем да кажем, че това е зърнената мафия на България . А е мафия защото е свързана с политиката! Ако сега правителството отстъпи - значи са загубили тотално борбата срещу червената мафия!

615

1

Уисъл блоър

19.09 2023 в 12:39

Освен че имат Майбаси са хора от ДС и са верни на Масква!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки