Защо ефективността на българския бюджет е отчайващо ниска

OFFNews 13 декември 2017 в 12:15 3182 0

Защо ефективността на бюджета е отчайващо ниска? Отговор на този въпрос дава финансистът Любомир Дацов в коментар във Фейсбук.

"Преди около 10 дни Евростат публикува данните за публичните финанси за 2016 година и понеже напоследък много ме занимава въпросът защо ефективността на бюджета е отчайващо ниска, си позволих да погледна нещо, което е нарицателно в България - данните за капиталовите разходи.

Спад на капиталовите разходи 2016/2015 г.: България - 61%, Унгария - 53%, Словакия - 49%, Малта - 40%, Чехия, Португалия, Румъния - средно около 35%. Проблемът не е, че разходът от 2.6% от БВП е дъно от 1998 г. насам, а че сме 2017 г. и продължава да няма система за капиталово бюджетиране и че сме 10 години назад спрямо 2008 г.", пише Дацов.

Като сиамски близнаци сме с унгарците от 2010 г., коментира той и посочва, че графиките за Полша и Чехия илюстрират защо кризата след 2008 г. ги засегна толкова малко. "Чехите и поляците, макар и да не са идеалният пример, са доста добра илюстрация за управление на еврофондовете и капиталовите разходи. А ние управляваме парите си лошо - като шофьор, който тръгне-спре, тръгне-спре. Това, че не е катастрофирал, е само въпрос на шанс."

Дацов насочва поста си към началници в Министерството на финансите, "които си заравят главата в пясъка и отказват да се развиват".

Дацов нееднократно е посочвал, че липсата на регламентация на системата на капиталовото бюджетиране в Закона за публичните финанси е основен проблем.

"За съжаление тези системи бяха разбити и по-скоро не функционират интегрирано, а на принципа "всяка коза за свой крак". МФ по-скоро упражнява чисто статистическа функция, от следната гледна точка: това можем да си го позволим, това не можем. Но малко по-стратегическо планиране, структуриране на база по източници, процес на селекция на проектите от гледна точка на ефективност, икономическа възвращаемост – тези неща са далеч от него или изобщо не съществуват като система", коментира той в интервю за OFFNews в края на октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови