Зам.-министър отиде при нарочени за съкращения, но им говори за диверсификация на енергийните източници

OFFNews 11 октомври 2019 в 17:05 3430 0

Снимка пресцентър

„С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и маршрути ще се гарантират конкурентни цени на природния газ“, заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от торовия завод „Неохим“ АД.

Там присъстваха и представители на „Булгаргаз“ ЕАД. Днес той посети предприятието по повод изразеното от работниците недоволство за предстоящи съкращения, наложени поради тежкото финансово състояние на фирмата, съобщиха от пресцентъра.

Станков посочи, че правителството работи активно за осигуряване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители. Той даде пример с подписаните вчера ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които правят проекта необратим.

„През тази година „Булгаргаз“ ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м.“, подчерта Станков. По неговите думи това е оказало положително влияние върху цената на природния газ. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината 1-ви октомври тази година.

„От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени“, каза още заместник-министър Станков. „Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2 в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. „Това е една трета от потреблението на страната“, каза Станков. Според него от изключително значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.

От 2015 г. до 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. А от 2015 г. до сега от компонента „задължение към обществото“ в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия.

Как са протекли разговорите с притеснените от предстоящите съкращения работници и синдикати, не става ясно от съобщението на пресцентъра на енергийното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови