Внасяме втечнен газ от Гърция чрез компресорната станция в Петрич

OFFNews 13 юни 2016 в 14:05 4074 1

Снимка БГНЕС

До 3 млн. кубически метра втечнен газ дневно ще можем да внасяме от Гърция след откриването на реконструираната компресорна станция в Петрич.

Потреблението на газ в страната в момента е малко над 3 млрд. куб. м годишно, така че 10% от пазара може да бъде задоволен с газа от Гърция, обяви на откриването на станцията премиерът Бойко Борисов. То съвпадна и с рождения ден на Борисов.

България повече няма да остава на студено зимата. С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците, допълни премиерът.

Освен физически внос на синьо гориво, скоро ще е възможна и виртуална търговия с Гърция, след като миналата седмица с гръцкия оператор ДЕСФА, "Газпром" и българския енергийни регулатори е обсъдена възможността за подобни сделки, при които страната ни ще може да договаря газ от Гърция, но да не се налага физически да бъде доставян у нас, а да се приспада от количествата руски газ, предназначен за южната ни съседка, които преминават през наша територия.

Всеки ден градим и оставаме видими неща. От десетилетия се говори за диверсификация, а от политическа партия ГЕРБ го правят. На думи всеки е много силен, ние сме в делата силни, а ние всеки ден с това се занимаваме. Инвестирали сме пари, подобрили сме газопреносната система, най-съвременната сме я направили, така че във всички посоки да може да се движи газ, така че от европейския газов хъб „Балкан“ да стига и през Гърция, и за Италия, Македония, а защо не и до Албания, подчерта Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews