Великобритания слага край на ограниченията за течности в самолетите

OFFNews 25 август 2019 в 17:01 7317 2

Всички големи британски летища трябва да въведат 3D скенери за багажа преди края на 2022 г., обяви правителството. Министрите твърдят, че технологията ще увеличи сигурността, ускори чекирането преди полетите и може да сложи край на ограниченията за течности и лаптопи на бордовете на самолетите, предава Би Би Си.

Оборудването, подобно на компютърната томография, използвана в болниците, вече е инсталирано в лондонското летище Heathrow. То осигурява по-ясна картина на съдържанието на куфара, персоналът може да увеличи и "завърти" вещите вътре за по-прецизна проверка.

Сега пътниците нямат право да качат на борда опаковка с повече от 100 мл течност. Опаковките с течности трябва да са сложени в прозрачен пластмасов плик с размери около 20х20 см. Ограниченията бяха въведени през ноември 2006 г.

Обявявайки плана, премиерът Борис Джонсън увери, че скенерите ще сложат край на неудобството за пътниците и ще подобрят сигурността.

Heathrow планира за вложи 50 милиона паунда през следващите няколко години, за да осигури технологията навсякъде на летището. След това тя ще бъде инсталирана и в други аерогари във Великобритания.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че новото оборудване означава, че "повече няма да вадите чорапите и бельото си, нито да разделяте течностите си и да вадите лаптопа си". Той добави, че авиокомпаниите трябва да платят за промените, а не данъкоплатците.

Технологията вече се използва от американски летища, включително в Атланта и Чикаго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

26.08 2019 в 03:05

Второто, естествено. Понеже утре някой със странна шапка и характерна брада, ще се сети да прочете някоя проста химия. И ще отчете грешката на немските химици през 43-а със сметките за скоростите на реакциите при различни температури.
Клоуни.

15914

1

поп Дръвчо

25.08 2019 в 22:58

Не можем да познаем отведнъж, това някакъв внезапен изблик на здрав разум ли е или ракета-носител за още по-инвазивен контрол с други технологии?