Василев: В бюджета има пари за хуманитарна помощ на Израел

При повишаване на цените на горивата, ще се търси нова компенсираща мярка за потребителите

OFFNews 10 октомври 2023 в 11:46 912 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Асен Василев

В държавния бюджет има ресурс за оказване на хуманитарна помощ на Израел. Външно министерство трябва да се свърже с Израел, за да види какво би било от полза, след което финансовото министерство ще го остойности, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Вчера премиерът Николай Денков съобщи, че България ще предложи хуманитарна помощ на Израел. Днес Асен Василев участва във форум, посветен на подобряването на прозрачността и управлението, след който отговаря на въпроси от журналисти.

Финансовият министър подчерта, че България ясно е изразила подкрепата си за Израел в тази ситуация. "Голяма част от техните граждани са нападнати, имаме отвлечени и убити цивилни", каза той.

По време на участието си във форума Василев заяви, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана, предаде БНР.

Според министъра единственият начин тази мярка да бъде възобновена е, ако тя важи за всички автомобили, в това число и за транзитно преминаващите, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма да се подпомогнат конкретно българските потребители. Василев съобщи, че ще се търси друг вариант за компенсации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша