В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна промивката на системите при отворен реактор

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 16:23 2733 0

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна промивката на активните и пасивни системи за безопасност при отворен реактор. Това е една от най-важните технологични операции, които започват етапа на изпитанията и изпробването на системите и оборудването на първи контур на реактора на енергоблока.

Генерален изпълнител на проекта е Групата компании ASE - инженерингово подразделение на руската корпорация „Росатом“.

„С промивката на системите и оборудването с химически обезсолена вода се прави проверка на проходимостта и промивка на тръбопроводите, които съединяват оборудването на първи контур“, поясни заместник-директорът по топломонтажните дейности от Групата компании ASE Максим Богачко. „Всъщност, ние започнахме подготовката към етап на хидравлични изпитания и циркулационна промивка на първи контур на реактора“. Процедурата се провежда съответно графика, като в процеса са задействани 26 технологически системи.

Беларуската АЕЦ в Островец е с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 МВт и се изгражда по руски проект. За първата АЕЦ в Беларус бе избран руският проект от поколение „3 плюс“ с реактор ВВЕР-1200, който вече се реализира в Нововоронежката АЕЦ 2 и Ленинградската АЕЦ 2. Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 вече е предаден в промишлена експлоатация, което прави проекта референтен. Това е еволюционен проект от поколение „3 плюс“ и напълно удовлетворява международните изисквания за безопасност. През 2017 г. новият руски енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе определен сред трите най-добри АЕЦ в света според класация на влиятелното американско списание POWER.

На 8 декември 2017 г. започна етапът на физическото стартиране на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови