В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи заваряването на главния циркулационен тръбопровод

OFFNews 24 август 2017 в 20:15 1936 1

В реакторното отделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи един от най-важните етапи от строителството – заваряването на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ).

Монтажът му започна на 4 юни и приключи на 21 август. За 78 дни специалистите завариха всички 28 шева с поетапен контрол на извършваните операции. Генерален изпълнител на дейностите по изграждане на Беларуската АЕЦ е Групата компании ASE, част от „Росатом“.

Главният циркулационен тръбопровод е с диаметър 850 мм, дебелина на стените 70 мм и обща дължина повече от 130 метра и е предназначен за циркулация на топлоносителя – вода с температура от 350 градуса и налягане от 17,6 МПа. ГТЦ съединява основното оборудване на първи контур - реактора, парогенераторите и главните циркулационни помпи.

„Заварката на перлитната част на ГЦТ за 78 дни, вместо установените 84 денонощия е потвърждение, че един от най-сложните етапи на изграждане на ядрения енергоблок практически е доведен до автоматизация“, подчерта директорът по строителството на Беларуската АЕЦ от АО ИК „АСЕ“ Дмитрий Романец. „Ориентир в нашата работа бяха сроковете за провеждане на аналогична операция в строящия се Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ – 2, където главният циркулационен тръбопровод бе заварен за 72 денонощия. Фактически, в инженерното подразделение на „Росатом“ е създаден нов отраслов стандарт, който предвижда извършването на този технологичен процес да бъде по-малко от 80 денонощия“.

В близките дни специалистите от ПАО „Енергоспецмонтаж“ ще приключат дейностите по заварката на аустенитната неръждаема стомана на вътрешните шевове на главния циркулационен тръбопровод, която ще защитава тръбопровода от агресивна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!