В държавните фирми към икономическото министерство имало заплати над 12 000, режат ги

OFFNews 10 август 2023 в 13:31 3423 4

пари
Пари.

Някои от заплатите в органите на управление и контрол на държавните фирми към Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) са ненормално високи - над 12 000 лева. Това е установил анализ на финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

Целта му е да се намерят възможности за оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към ведомството.

На база на предоставената информация е установено, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения, независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП), Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към МИИ. Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, посочват от икономическото министерство.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

10.08 2023 в 18:02

Някой да провери заплатата на управителя на Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС), която е към МВнР.

22548

3

dolivo

10.08 2023 в 14:39

Ами ако не им харесват новите заплати?

Лесно! Да приемат някое от лавината предложения за работа от частния бизнес с много по високите заплати!

Деба и гнусните търтеи

17439

2

мнение от IP

10.08 2023 в 14:21

Ама това е още от зората на демокрацията. Помня, че на нас "предприватизационно" не ни плащаха една година заплати, но имахме борд с участници от Министерството на икономиката, които не знаеха какво работим и взимаха 4 пъти нашите заплати. Ако Асен Василев разбута това след 30 години, това ще е осмото чудо на света!

14469

1

случайно прочетох

10.08 2023 в 14:11

Асен Василев все повече ми харесва!!!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки