Уволняват хората, които контролират митничарите

Мартин Георгиев 13 април 2018 в 16:21 12946 1

Национална агенция за приходите (НАП) е взела решение да закрие звено "Оперативни проверки", съобщиха от приходната администрация.

Договорите на всички 250 служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г.

Решението на НАП предизвика недоволството на заетите в отдел "Оперативни проверки". Те излязоха с протестно писмо, в което настояват за запазване на функциите и работните места на всички служители в звеното, както и за увеличение на заплатите.

"От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел „Оперативни проверки” става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел „Оперативни проверки” от функция „Контрол” има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година", се посочва в писмото.

В протестното писмо се отправя питането "защо не беше закрита дирекция „Фискален контрол” след публичния разстрел на началник от същата структура като наркобос, след който при извършен обиск в жилището на лицето са открити стотици хиляди левове и евро и са събрани доказателства от полицията, че същият е участвал в корупционни схеми, във връзка с което е убит, което представлява публична тайна?"

Служителите на отдел "Оперативни проверки" са категорични, че ако техните искания не бъдат изпълнени, ще предпиемат протестни действия.

"Поредица от причини доведоха до това решение. Проектът за основно преструктуриране на оперативните проверки е възложен преди повече от година", заяви пред OFFNews говорителят на НАП Росен Бъчваров и уточни, че всеки един съкратен служител ще получи възможност да се яви на курс в друго звено.

Като част от причините той посочи промените по отношение на възлагането и извършването на оперативните проверки, трудностите при ротацията на екипите, значително по-високата ефективност на оперативните проверки, които прави "Фискален контрол", и корупционните рискове.

"Оперативните проверки ще бъдат извършвани от звено "Фискален контрол", което прави такива вече от година и половина. За целта капацитетът на звеното предстои да бъде увеличен, вече е обявен конкурс", каза още Бъчваров.

Говорителят на НАП заяви, че служителите, които досега са работили в "Оперативни проверки" и имат съответната квалификация, както и интегритет и етика, съответстващи на новите изисквания, са свободни да се явят на този конкурс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови