Украинският финансист номер 1 Сергей Марченко: България е готова да купува ток от Украйна

OFFNews 26 април 2022 в 07:23 5964 3

Снимка Facebook/Сергей Марченко

България може да купува електроенергия от Украйна, написа във Фейсбук министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко. Това е декларирал пред киевския икономист вицепремиерът Асен Василев.

„Неотдавна Украйна се присъедини към европейската енергетична мрежа, ставайки член на ENTSO-Е. По този начин произведената в Украйна електроенергия може да се реализира на европейския пазар. Обсъждах тази възможност с всички европейски колеги. Вицепремиерът и министър на финансите на България Асен Василев изрази готовност да внесе в дневния ред на правителството разглеждането на въпроса за покупка на произведена от нас електроенергия“, отбелязва Марченко.

На 16 март Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) започна експериментална синхронизация на континенталната енергийна система на Европа със системите на Украйна и Молдова.

Оперативните системи на континентална Европа поддържат стабилността на украинско-молдовската енергосистема след положителен анализ, който е потвърдил, че неотложната синхронизация е технически възможна наред с редица мероприятия по осигуряване на безопасността на енергийните системи. Украйна има всички възможности да увеличи експорта на електроенергия в страните от ЕС, написа Марченко.

Украинският финансист номер 1 съобщи, че е провел редица срещи със свои европейски колеги, за да ги запознае с мащабите на разрушенията и щетите в Украйна, в частност с министри от Франция, Швеция и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

27.04 2022 в 15:47

Колко срамно е в България енергийната мафия да докара нещата дотам. Да се купува ток от държава във война? Излиза, че българската енергетика е работела само, за да обслужва интересите на верните на Путлер български олигарси? За да се избегне криза сега просто трябва да бъде спрян износа на ток. И слепите виждаха, че рано или късно Москва ще пусне в действие газовата бомба. Щатите предупреждават от години цяла Европа да започне да се отърсва от руската енергийна зависимост.

5827

3

pisnamiotmutri

26.04 2022 в 12:21

Ние нали изнасяхме, Мартин Димитров повтаряше, че имаме в повече, депутатите инвестираха в зелена енергия гласуваха да е щедър % в микса и т.н.

 
X

Подкастът на OFFNews