''Тровим собствената си нация, чужди бракувани продукти се продават с български етикети, някой трябва да го признае''

OFFNews 10 март 2023 в 12:03 19584 7

Стара планина

Снимка Getty Images

Стара планина

"Нито зеленчукопроизводителите, нито ние сме виновни за високите цени в магазинната мрежа. Защото на наш гръб се внасят и се продават чужди бракувани продукти, които влизат в България. Защо? Защото ние сме разграден двор. Тровим собствената си нация. Нископродуктивни продукти се вкарват и се продават с български етикети. Някой трябва да го признае. Самото общество трябва да се събуди, защото това трябва да бъде прекратено."

Това заяви пред БНР председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. Множество представители на животновъдски организации предупреждават, че сектора в България е пред фалит.

Днес те са поискали среща с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и финансовия министър Росица Велкова. Засега дата за срещата не е определена. Животновъдите имат готовност и за протестни действия.

"Изкупуването на суровото мляко се спира. В същото време млекопреработвателните предприятия работят и вече са задръстени от стока. (...) Ние всички, и потребители, и ние, като фермери производители, разбрахме какъв е проблемът. Единствено държавата не можа, и контролните органи не могат да разберат къде е проблемът. Проблемът е в тези големи вериги, които слагат монопол и извиват ръцете на държавата", каза Бойко Синапов.

Председателят на "Обединени български животновъди" добави, че секторът се намира в безизходица, тъй като продукцията, не само сурово мляко и месо, се изкупува на ужасно ниски цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

11.03 2023 в 13:34

България е най големия на Балканите вносител на химия за хранителновкусовата промишленост на фирма Баренц. От къде знам? Ми имам познати там.

То пигменти ли, то емулгатори ли, то желатин ли, всякаква нискоценова петролна гадост, в особено големи количества.

Това ядете.

Съгласен съм, яжте от малките магазинчета НО директни представители на производители, но внимателно, че вечер някой от тях гасят фризерите и хладилните витрини за икономии.

-240

6

редовно четящ

10.03 2023 в 21:40

Вергите им виновни. На тиквата зет му е един от големите вносители на месо, един Бог знае кой внася сухото мляко, палмовата мазнина/ние сме на челно място по вноса и/, както и емулгаторите за сиренето и "колбасите". Там трябва да се пипа, ама няма желание, щото ще им изчезне далаверата.

865

5

Constanza

10.03 2023 в 17:12

Честно казано, не съм виждала тези висококачествени, но скъпи продукти. Къде могат да се намерят?

-1655

4

ob1

10.03 2023 в 14:59

"Изкупуването на суровото мляко се спира. В същото време млекопреработвателните предприятия работят и вече са задръстени от стока"

Е как става така? С каква суровина работят предприятията, ако не се изкупува мляко? Явно едното твърдение е лъжа или е искал да каже нещо съвсем различно.
За вкусовите качества dolivo е прав, но донякъде. Има качествени продукти, но цената им е доста по-висока. Големите вериги са ценово ориентирани и съответно там има повече боклук.

9347

3

Анализи

10.03 2023 в 14:47

Абсолютна подкрепа за българските производители. Да имаш истински продукти от родната земя и да те карат да купуваш замразените боклуци е истинско безобразие и престъпление. Купувайте от малките фермерски магазинчета.

22548

2

dolivo

10.03 2023 в 14:18

фалираш като си некокурентно способен

не харесвам нито един салам, суджук или луканка по магазините, нямат нищо общо с домашен или с какво помня се правеше, когато нямаше "технолог" в цеховете

кисело мляко като си подквася, дори от купешко прясно, е по вкусно в пъти от купешкото. А и с повечето млека, не можеш да подквасиш, защото са мъртви.

Кашкавала е все едно ядеш свещи

Сиренето повечето се вади рано и пипериже или не е вкусно. Краве не съм ял от години добро. Козето воднисто, само тук тамд хубаво.

Да фалират гадините с мутро-цехчетата, че ни изтровиха.

Големите вериги не са им проблема

Големите вериги вкарват качество. Точно затова съществуват, защото купуват ток и суровини на едро. Нормално е при големи количества, да изискват ниска цена.

Нормално е неефективен производител да фалира.

Не могат Бг фермерите да се пъчат и сравняват с потомствен фермер на който му се е налагало да оцелее няколко индустриални революции.

Продавай директно, мисли как да си различен от хиперефективните големи вериги, с качество ли, вкус ли, но се бори.

Или отивай да правиш нещо друго - не всеки, който може да гледа крава, може да прави бизнес над определен размер.

865

1

Constanza

10.03 2023 в 12:25

Напразно са поискали среща с президента и служебното правителство. Струва ми се, че интересите им не съвпадат по нито една точка.