Тристранката се обяви против намаляването на ДДС за брашното и лекарствата

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2019 в 15:51 1751 0

Снимка Александра Маркарян

Правителството, синдикатите и работодателите се обявиха срещу предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата и брашното, стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Социалните партньори с изключение на КТ „Подкрепа“ не са подкрепили направените предложения, обяви след срещата вицепремиерът Мариана Николова. По думите ѝ правителството в лицето на Министерството на финансите също не ги подкрепя.

"Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС", заяви министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре. „Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, заяви финансовият министър. Той заяви, че е готов на дебат за преструктурирането на данъчната система. „Но ако намалим с 1 лев цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лев и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката“, коментира още Горанов.

Предложението на БСП е ДДС за брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене да бъде намален от 20% на 5%, а на лекарствата - на 9%.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също коментира, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците, посочи той. От Българската стопанска камара, Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. 

На заседанието на НСТС бе поканен и един от вносителите на законопроекта - народният представител от БСП Георги Гьоков. Той коментира, че цената на хляба ще се намали в близко бъдеще при намаляване на ДДС. „Това, което предлагаме ние, ще даде глътка въздух на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства. Чрез законопроекта даваме възможност да им се намали малко цената“, каза Гьоков. Според него няма логика в това, че печалбата ще остане в търговците, а няма да има намаление за крайния потребител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови