Трайчо Трайков: Проектът за АЕЦ Белене не е жизнеспособен

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2017 в 09:27 3663 5

Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене". Всъщност при представянето на доклада представителя на БАН положи завидни усилия заключенията му да звучат позитивно. Но позитивното, което той посочи, нямаше нищо общо с резултатите от самия доклад. Той каза, че при всички останали условия проекта не е жизнеспособен. Това коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в сутрешния блок на БНТ.

В четвъртък учените от БАН обявиха част от резултатите от дългоочаквания си технико-икономически анализ за Втората атомна. Според изследването им централата би била печеливша, ако е на стойност по-ниска от 10,5 милиарда евро, а собственият капитал е до 30%. Останалата част трябвало да се финансира от заем с лихва не по-висока от 4.5%.

Според Трайков проектът не е жизнеспособен, но БАН е трябвало да оправдае финансирането от 2 милиона лева за работата си по доклада. Той призова за обществено обсъждане на предложените варианти.

"При други обстоятелства след едно от въвеждащите изречения, които направи проф. Тасев от името на БАН, като икономист аз бих спрял да го слушам по-нататък, защото той каза: в нашия анализ сме изследвали всички възможни варианти. Естествено, че не са, защото това не е възможно. Изследвали са определен обсег и това, което се знае от преди официалното представяне от 90-те няма нито един, при който проекта да е жизнеспособен", обясни още Трайчо Трайков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

5

Стефан

20.11 2017 в 20:15

Знаеш ли какво значи думата "инвестиция"?

8329

2

Шопа

20.11 2017 в 10:54

Да, не е жизнеспособен, заради такива дебили като теб Трайчо,
които го саботирахте и спряхте.
Сега ще ви чукаме това оборудване в тъпите кратуни, докато го изплатите.

22092

1

Стефан

20.11 2017 в 10:24

Аз пък спирам да слушам Трайков, защото в БАН знаят какво е многокритериална оптимизация. И сигурно са се сетили за тоя проблем.