Рестарт на АЕЦ Белене? БАН ще ни каже днес колко е хубава Втората атомна

OFFNews 16 ноември 2017 в 07:57 64895 5

Днес учените от БАН ще представят технико-икономическия анализ на проекта за АЕЦ "Белене", а предварителните нагласи са, че той ще е категорично в полза на изграждането на Втора атомна.

Напоследък определено се наблюдава промяна в начина на говорене на управляващите по темата, а според повечето специалисти проектът със сигурност ще бъде подновен под някаква форма.

Учените от БАН получиха поръчка от правителството да направят изключително подробно проучване за това дали е изгодно да построим втора атомна и какви са възможните варианти за реализацията на оборудването.

На представянето на резултатите днес ще присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След замразяването на проекта руската компания "Росатом" осъди България да заплати вече произведеното оборудване по проекта, което е на стойност от близо 1,2 милиарда лева. Отделно са налени над 1,5 милиарда в площадката на централата, за чието изграждане има разрешителни от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

21.11 2017 в 17:34

Повече Русия в България и повече пари за крадене.

Поздрав!

n.b.: Всъщност този доклад на практика е секретен. Малкото, което ни дадоха да видим, е изцяло в условно наклонение. Ако това, ако онова...

10564

3

ultra-73

16.11 2017 в 14:05

Доколкото си спомням именно от БАН имаше доклад преди години, който отричаше напълно нуждата от втора АЕЦ, както и аргументирано беше казано, че не е подходящо да се строи в тази земетръсна зона?!? Тази воняща на руски партенки, тема толкова много вече ми е втръснала, че няма накъде вече..

12415

1

senester

16.11 2017 в 12:07

30 години спорове и реки от простотия.До сега щяхме отдавна да сме построили и изплатили тази централа.Някому не е изгодно,очевидно