Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Руски фирми източвали "Белене", Прокуратурата знаела

OFFNews 08 октомври 2013 в 13:15 3004 4

Иван Иванов, ДСБ
Иван Иванов, ДСБ

Консултантът по проекта за строежа на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсoнс” в последните три години е обслужвал интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси.

Това твърди Иван Иванов от ДСБ. На пресконференция в централата на партията днес той обяви, че има сигурни доказателства, които доказват тезата му. 

Документи от руския търговски регистър доказват, че още от август 2010г. „Уорли Парсънс” и „Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на Търговския закон чрез фирмата „Интеррао – Уорли Парсонс”, в която учредителите са двете компании майки - „Росатом” и „Уорли Парсънс”. Свързаната тогава с руската страна „Уорли Парсънс нюклиър сървисис”, която изпълнява всъщност в България функциите на консултант и архитект – инженер, изпълнява фактически както надзорни, така и оценителни функции по взаимоотношенията на НЕК и „Атомстройекспорт”. Включително тя консултира и българската страна по търговския арбитражен спор за 1 млрд. евро, който се води в арбитражния съд в Женева.

От ДСБ отправиха питания към правителството и Министерството на икономиката и енергетиката:

1. Разкриван ли е пред НЕК ЕАД от компанията „Уорли Парсонс” появилият се (най-късно) през август 2010 конфликт на интереси, съответно свързаност с „Атомстройекстпорт”?

2. Има ли клауза в договора с УП, изискваща разкриване на конфликт на интереси? Има ли декларации за липса на конфликт в периодичните анекси към договора, подписвани след август 2010г?

3. Ако има прикриване на конфликт на интереси – каква наказателна отговорност носи ръководството на УП? Съответно, ако конфликтът е бил разкрит – каква наказателна отговорност носи ръководството на НЕК, съответно на надзорниците му?

4. Подлежат ли на възвръщане чрез съдебен иск всички суми, изплатени на УП за периода август 2010-авг- 2013 г (предварителна оценка: над 100 млн. лв.)

5. Най-важното: съобщена ли е информацията за конфликта на интереси по арбитражното дело? Каква е правната оценка на риска, съответно на вероятния позитивен ефект на подобно разкритие по делото – при определяне виновността на страните от арбитражния съд?

ДСБ призоваха прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК, а бих казал и до голяма степен и на българската енергетика.

От Върховната касационна прокуратурата отговориха почти светкавично, като заявиха, че са запознати с изнесената информация. В прессъобщение на ВКП се казва: 

На пресконференция на политическа партия „Демократи за силна България“, проведена днес от 11.00 часа, г-н Иван Иванов изнесе данни за действията и отношенията на дружествата „Атомстройекспорт" и „Уорли-парсънс“, по проекта за изграждане на АЕЦ“Белене“.

Прокуратурата на РБългария уведомява, че тези обстоятелства са известни при образуване на досъдебното производство и са предмет на анализ и разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews