Quantcast

Руски фирми източвали "Белене", Прокуратурата знаела

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 13:15 2234 4

Иван Иванов, ДСБ

Консултантът по проекта за строежа на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсoнс” в последните три години е обслужвал интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси.

Това твърди Иван Иванов от ДСБ. На пресконференция в централата на партията днес той обяви, че има сигурни доказателства, които доказват тезата му. 

Документи от руския търговски регистър доказват, че още от август 2010г. „Уорли Парсънс” и „Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на Търговския закон чрез фирмата „Интеррао – Уорли Парсонс”, в която учредителите са двете компании майки - „Росатом” и „Уорли Парсънс”. Свързаната тогава с руската страна „Уорли Парсънс нюклиър сървисис”, която изпълнява всъщност в България функциите на консултант и архитект – инженер, изпълнява фактически както надзорни, така и оценителни функции по взаимоотношенията на НЕК и „Атомстройекспорт”. Включително тя консултира и българската страна по търговския арбитражен спор за 1 млрд. евро, който се води в арбитражния съд в Женева.

От ДСБ отправиха питания към правителството и Министерството на икономиката и енергетиката:

1. Разкриван ли е пред НЕК ЕАД от компанията „Уорли Парсонс” появилият се (най-късно) през август 2010 конфликт на интереси, съответно свързаност с „Атомстройекстпорт”?

2. Има ли клауза в договора с УП, изискваща разкриване на конфликт на интереси? Има ли декларации за липса на конфликт в периодичните анекси към договора, подписвани след август 2010г?

3. Ако има прикриване на конфликт на интереси – каква наказателна отговорност носи ръководството на УП? Съответно, ако конфликтът е бил разкрит – каква наказателна отговорност носи ръководството на НЕК, съответно на надзорниците му?

4. Подлежат ли на възвръщане чрез съдебен иск всички суми, изплатени на УП за периода август 2010-авг- 2013 г (предварителна оценка: над 100 млн. лв.)

5. Най-важното: съобщена ли е информацията за конфликта на интереси по арбитражното дело? Каква е правната оценка на риска, съответно на вероятния позитивен ефект на подобно разкритие по делото – при определяне виновността на страните от арбитражния съд?

ДСБ призоваха прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК, а бих казал и до голяма степен и на българската енергетика.

От Върховната касационна прокуратурата отговориха почти светкавично, като заявиха, че са запознати с изнесената информация. В прессъобщение на ВКП се казва: 

На пресконференция на политическа партия „Демократи за силна България“, проведена днес от 11.00 часа, г-н Иван Иванов изнесе данни за действията и отношенията на дружествата „Атомстройекспорт" и „Уорли-парсънс“, по проекта за изграждане на АЕЦ“Белене“.

Прокуратурата на РБългария уведомява, че тези обстоятелства са известни при образуване на досъдебното производство и са предмет на анализ и разследване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 21:50

А за американските Марици 1 и 3 знаят ли? Щото именно те източваг джобовете на обикновенния българин със спекулативно високи цени на елекроенергията.

08.10 2013 в 14:48

Опааааа,и какво излиза сега,че делото в арбитражния съд е обречено,и България ще загуби в битката с Атомстройекспорт.И в крайна сметка,кой ще отговаря за това.От четири години насам се говори за енергийната мафия,за източването на НЕК,за далаверите покрай БЕЛЕНЕ,за Р.ОВЧ.,който беше спряган за шеф на тази мафия,и какво от това,на кой беше потърсена отговорност.Сега да видим Цацаров какви мерки ще предприеме,дали ще потърси сметка от някой,и дали ще си свърши работата до край.Адано,ама на дали,нали заради това беше свалена ГЕРБ от власт,защото затегнаха кранчето и разклатиха руските интереси.

08.10 2013 в 13:53

Продажни руски подлоги!!!

08.10 2013 в 13:20

А такаааа... :) И сега какво?!? Ама ние това и преди го знаехме, ама... Прокуратурата умее умело да го мести от левия, в десния! ;) Като някакви фокусници са направо... Има проблемче, има, има... ето го тук и хоп!... А сега къде е, а?!? :Р