Топлофикациите се обявиха против по-ниските цени на парното от 1 юли

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 19:43 3273 8

Топлофикациите се обявиха против падането на цените на парното с 5,63% от 1 юли. Това обявиха те по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Директорът на „Топлофикация София“ Георги Беловски обяви, че Комисията не е взела предвид очисленията за амортизация в размер на 2,3 млн. лева и амортизацията на топлопреносната мрежа в размер на над 7 млн. лева.

По думите му приетият от енергийния регулатор амортизационен период от 30 години е твърде дълъг и е по-добре да бъде намален на 17 години.

Топлофикациите се обявиха против намаляването на разходите им за ремонти. Според Беловски освен това КЕВР не е признала в пълен размер разходите за заплати, разходите за балансираща енергия и разходите за събираемостта.

От „ЕВН Топлофикация“ Пловдив пък се обявиха против определената от КЕВР норма за възвръщаемост на капитала от 4,11%.

За нас не е ясно как точно е получена тази цифра. Според независими консултанти тя трябва да е 10,34%, подчерта Илина Стефанова, мениджър в топлофикацията, и допълни, че при такава ниска норма на възвръщаемост не виждат смисъл от по-нататъшни инвестиции.

От работната група, изготвила доклада, пък обявиха, че КЕВР е изискала още през есента на 2014 г. От НЕК подписани от топлофикациите и обществения доставчик спецификации за изкупуване на енергия, но такива не са били представени.

Дружествата искат увеличение на цените с по 15, 17, 32, 38, 46%, което клиентите не могат да понесат. Не чухме от топлофикациите и коментар на това как клиентите им реагират на цените, допълниха от КЕВР.

Освен това от регулатора настояха за запазване на по-дълъг период на амортизации, за да не се натоварват цените и уточниха, че са приемани разходи за ремонти само на дружества, които имат обосновка за това.

На 8 юни ще бъде готов окончателният проект на решение за цените на парното, а на 10 юни ще се състои общественото обсъждане. Окончателното решение пък ще бъде взето на закрито заседание на 29 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 11:05

Да, високи са сметките за парното, но тук трябва да се намеси държавата със закон, която да спре произволите на Топлофикация и Енергото. А не да се реве за отминалото време, когато ни е било безплатно и сме ходили боси зимата, защото парното ни е било на 6. Безплатен обяд няма и когато българите разберат, че за всичко, което ползваш, трябва да си плащаш и се отърсим от авантаджийското си поведение (което започва с пътуването без билет и се стигне до по-големи кражби), тогава България ще има шанс да просперира. Стига с малоумното мислене, че всички трябва да сме равни и на всеки му според нуждите. Защо трябва да има хора, които работят, за да може мързеливците да лежат на техен гръб.

04.06 2015 в 10:56

Ти тъп ли си, Кънчо?!

04.06 2015 в 03:19

Трябва час по скоро да се махнем от прогникия ЕС и крадлив запад. Само Путин ще ни спаси и вечната дружба с братския Руски народ...

....вечна слава на Русия.

03.06 2015 в 22:21

"И какво излиза - при "лошия" социализъм хората имаха пари да си плащат сметките за парно и топла вода"

Не, при социализма партията (щото държавата беше партията) даваше парно, топла вода и всичко останало вместо пари и така държеше хората под контрол. За контрола се плащаше от СССР.

В един момент, СССР усети, че партията го пързаля и краде яко, а контролът не е толкова успешен и спря субсидията.

Партията взе голям заем, раздаде го на партийците и си организира див капитализъм, който дозатри държавата.

03.06 2015 в 22:09

И какво излиза - при "лошия" социализъм хората имаха пари да си плащат сметките за парно и топла вода, въпреки че дори не се знаеше какво е това "топлоизолация", и всички радиатори на парното бяха пуснати на максимум, прозорците открехнати, и стопаните се разхождаха в къщи боси и по къси ръкави?

А при "добрата" ДЕМОНОКРАЦИЯ народа масово си изключва парното (заради непосилните сметки), радиаторите са студени, и въпреки това ги карат да плащат все по-високи суми, за да компенсират отказалите се?

Айде, ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

03.06 2015 в 21:59

Професор Балкански: .... "Има вече домакинства които едвам свързват двата края" ....

аз съм един от тези хора, сметките за парно са унищожителни, постояннен тормоз по телефона, като закъснея, вредят ми на психиката тези хора, а нямаме институция която да работи, за да вземе някой неща под контрол, особено със заплахите по телефона

03.06 2015 в 21:23

Eми как цените да растат, а ДОХОДИТЕ да остават едни и същи?

Има вече домакинства които едвам свързват двата края. Хората работят извънредно, на по две три-места, и парите пак не стигат, освен за най-насъщни потребности.

Някой в тая държава мисли ли изобщо колко е тежко на хората да влачат такова жалко съществуване в НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА в ЕС? 10% богаташи и чорбаджии-изедници и 90% роби на труда. Докога бе?!

03.06 2015 в 20:08

Малко е 46%. Клиентите ще продължат да плащат. Трябва да се увеличи поне 3 пъти цената, за да започнат най-после клиентите да се отказват от услугите на топлофикация!