Топлофикациите се обявиха против по-ниските цени на парното от 1 юли

OFFNews 03 юни 2015 в 19:43 3871 8

Топлофикациите се обявиха против падането на цените на парното с 5,63% от 1 юли. Това обявиха те по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Директорът на „Топлофикация София“ Георги Беловски обяви, че Комисията не е взела предвид очисленията за амортизация в размер на 2,3 млн. лева и амортизацията на топлопреносната мрежа в размер на над 7 млн. лева.

По думите му приетият от енергийния регулатор амортизационен период от 30 години е твърде дълъг и е по-добре да бъде намален на 17 години.

Топлофикациите се обявиха против намаляването на разходите им за ремонти. Според Беловски освен това КЕВР не е признала в пълен размер разходите за заплати, разходите за балансираща енергия и разходите за събираемостта.

От „ЕВН Топлофикация“ Пловдив пък се обявиха против определената от КЕВР норма за възвръщаемост на капитала от 4,11%.

За нас не е ясно как точно е получена тази цифра. Според независими консултанти тя трябва да е 10,34%, подчерта Илина Стефанова, мениджър в топлофикацията, и допълни, че при такава ниска норма на възвръщаемост не виждат смисъл от по-нататъшни инвестиции.

От работната група, изготвила доклада, пък обявиха, че КЕВР е изискала още през есента на 2014 г. От НЕК подписани от топлофикациите и обществения доставчик спецификации за изкупуване на енергия, но такива не са били представени.

Дружествата искат увеличение на цените с по 15, 17, 32, 38, 46%, което клиентите не могат да понесат. Не чухме от топлофикациите и коментар на това как клиентите им реагират на цените, допълниха от КЕВР.

Освен това от регулатора настояха за запазване на по-дълъг период на амортизации, за да не се натоварват цените и уточниха, че са приемани разходи за ремонти само на дружества, които имат обосновка за това.

На 8 юни ще бъде готов окончателният проект на решение за цените на парното, а на 10 юни ще се състои общественото обсъждане. Окончателното решение пък ще бъде взето на закрито заседание на 29 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!