Топлофикации очакват големи изравнителни сметки заради новата методика

OFFNews 28 май 2015 в 14:10 5501 7

Големи изравнителни сметки се очакват в редица градове в страната заради голямо количество нефактурирана енергия за някои от топлофикационните дружества. Причината за това е новата методика за разпределение на топлинната енергия.

Това обявиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България след края на организирана от Асоциацията дискусия на тема „Мястото на централизираното топлоснабдяване и охлаждане в контекста на енергийните политики на ЕС и България“.

Според новата методика в София отчитането на парното е на базата на миналогодишното потребление, но вноските се разпределят по-равномерно през годината, а целта е да няма големи изравнителни сметки след края на отоплителния сезон.

Въпреки това абонати се оплакват от високи сметки за март и април и очакват дори по-високи сметки за следващите месеци.

От Асоциацията посочиха, че заради прогнозните дялове се получава изкривяване, което ще доведе до по-високи изравнителни сметки за някои от абонатите, като не пожелаха да кажат за кои градове на страната се очакват високите сметки.

Топлофикациите настояват за това да има регламентирани повече варианти за начина на отчитане и разпределение на топлоенергията.

Това ще даде повече свобода на етажните собственици сами да избират по какъв начин да бъде отчитана и разпрделяна енергията и ще има повече справедливост за абонатите, посочи Симо Симов от Управителния съвет на ЕВН България Топлофикация.

Наредбата беше променена под натиска на обществото, но това се случи без да има анализ на период от няколко години, подчерта Симов и допълни, че по този начин се очаква и подобряване на събираемостта на задълженията.

Топлофикациите искат още и по-голям регулаторен период за определяне на цените на парното, като според тях периодът трябва да е поне 5 години.

От Асоциацията обясниха още, че топлофикациите работят постоянно на загуба. През последните 8 години са на загуба с около 300 млн. лева, а само за 2014 г. - с около 78 млн. лева. Според тях това е и причината, поради която намаляването на цената на газа не се отразява на цената на парното.

Топлофикациите настояват и за законодателни промени, като увериха, че вече са предоставили конкретните си предложения и очакват те да намерят подкрепа от страна на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови