Токът поевтинява от 1 юли

OFFNews 24 март 2016 в 15:14 4233 2

Снимка БГНЕС

Цената на тока ще намалее от 1 юли като ефект от намаляването на цената природния газ с малко над 23% от началото на април, решение за което взе Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Това с колко ще бъде намалена цената на тока ще стане ясно в края на юни, когато ще са готови всички разчети. 

Заради поевтиняването на газа ще бъде намалена и цената на парното – с между 2 и 10% в различните топлофикации в страната. Намалението за София и Пловдив ще е най-малко, като в столицата то ще е от 3%.

Твърде малкото намаляване на цената на парното в София на фона на намалението на цената на газа с цели 23% предизвика недоволството на граждани, които се събраха на символичен протест с некролози на входа на КЕВР. 

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова постави директно въпроса пред регулатора и обяви, че подкрепя протестиращите. 

Не е справедливо цялата държава да е заложник на Топлофикация-София и аз лично ще настоявам КЕВР да влезе в своите законови правомощия, да накара дружеството да се оптимизира и структурата и производството по начин, който да е справедлив за столичани. Не може всички да плащаме сметката на едно неефективно управление на това дружество, посочи тя пред bTV.

Не трябва да има никакво противопоставяне между намаляването на цената на топлоенергията и на електрическата енергия, която се произвежда от Топлофикация-София. След като суровината поевтинява, трябва да намалее и ел. енергията и топлоенергията, но за целта КЕВР трябва да каже ясно какъв процент в общия микс дава Топлофикация-София за ел. енергия и защо са избрали с тези проценти да намалее цената, подчерта Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!