Тютюневият бранш иска вдигане акциза на цигарите с 3% от юли догодина

OFFNews 29 октомври 2020 в 16:56 2461 0

Увеличение на акциза на цигарите от юли следващата година с 3% поискаха представители на тютюневия бранш на заседание на парламентарната бюджетна комисия. Според тях така ще се избегне бъдещо шоково поскъпване на папиросите.

"Страната ни отдавна се е отдалечила от европейските тенденции, Европа ще преразглежда минималните нива на акцизите върху тютюневите изделия. Затова предлагаме да има около 3% индексация за следващите 3 г. на акцизите", каза един от представителите на бранша.

От там напомниха, че у нас нивата на контрабандата са рекордно ниски, а от предложението им ще има полза и за държавата, защото ще има предвидимост на приходите.

Представителят на финансовото министерство Людмила Петкова - шеф на дирекция "Данъчна политика", обаче не се съгласи с аргументите на бранша. "Повишаване на цените на тютюневите изделия би могло да доведе до увеличаване на контрабандата, тъй като съседните страни са с много по-ниски нива на цените на тютюневите изделия", мотивира се Петкова.

Тя изказа експертното си мнение, че не препоръчва да не се увеличават цените на тютюневите изделия, защото България е била "против като позиция да се увеличават минималните нива".

От финансовото ведомство напомниха, че в момента няма фабрики за производство на цигари в България, които да работят легално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови