Теменужка Петкова пътува за Москва заради "Белене"

OFFNews 13 октомври 2016 в 08:31 6539 6

Теменужка Петкова пътува за Москва заради

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде на посещение в Москва във връзка с изпълнението на арбитражния съд по случая с АЕЦ "Белене". 

Международният арбитражен съд осъди България да плати 620 милиона евро за произведените от руското дружество "Атомстройекспорт" два ядрени реактора. Според становището на международното адвокатско дружество "White and Case" Националната електрическа компания, която трябва да плати оборудването, не може да обжалва съдебното решение.

Единствено е възможно страната ни да поиска технически корекции и да оспори някои от тълкуванията на съда. Заради бързотрупащите се лихви по дълговете за оборудването парламентът одобри отпускането на заем от бюджета към НЕК. За да може средствата да бъдат изплатени, е необходимо и разрешение от Европейската комисия, тъй като се касае за държавна помощ.

Петкова ще участва в срещата на работна група, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки по изпълнението на решението на Международния арбитражен съд в Женева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

6

Black Hex

13.10 2016 в 10:39

Егати подкупният и нереформиран комунделски съд!
Този международен арбитражен съд заслужава да бъде закрит!
Къде остана бившият правосъден министър - патканът Ицко? Защо не протестира срещу него? Ей така в знак на протест да вземе да върне всички взети рушвети, така де, суми за нпо-тата му, които кой знае защо кръщава с гръмкото "ИНСТИТУТ".

77927

3

El Commandante

13.10 2016 в 09:14

В Москва ше я сочат с пръст, ше и се смеят и ше ви викат: Тюююю деба глупаците, деба!

Не е лесно да си дворцова дама на Баце Тъпото.