Технотест: Пак ли ще броим жертви? ДАИ умишлено бави слагането на колани в автобусите

OFFNews 22 август 2019 в 09:47 5009 0

Акредитираните изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби за България "ТЕХНОТЕСТ" АД и "ТИАТ" АД алармираха за лобистки интереси, които се лансират в новия проектозакон за пътните превозни средства.

Те излязоха с отворено писмо, в което посочват, че се прави опит да бъдат елиминирани от "псевдо-представителства на чуждестранни технически служби" и в крайна сметка да се вдигнат цените на услугите.

Според "ТЕХНОТЕСТ" АД и "ТИАТ" АД с предлаганите поправки в проектозакона за пътните превозни средства, ИА “Автомобилна администрация” практически ще дублира контролните функции на ИА “Българска служба по акредитация”.

За разлика от незаконно работещите представителства на чуждестранни фирми, българските технически служби и изпитвателни лаборатории са акредитирани от ИА “Българска служба по акредитация”, както и разполагат с опит, специалисти, база, стендове и оборудване, необходими за надлежното провеждане на редица пътно-транспортни изпитвания, пряко свързани с безопасността на пътуващите в страната хора и товари", пише в отвореното писмо на двете организации.

Те обвиняват ИА “Автомобилна администрация”, че умишлено забавя процеса по монтирането на колани в старите пътнически автобуси и си играе със сигурността на пътуващите българи.

Акредитираните български изпитвателни лаборатории от месеци разполагат с одобрени стендове за изпитване закрепването на колани в старите пътнически автобуси и, въпреки решението на Народно събрание на Република България със закон да се монтират такива, ИА “Автомобилна администрация” умишлено забавя този процес, се казва в писмото.

Трябва ли да чакаме поредния пътен инцидент с жертви, за да си свърши Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" работата, вменена със закон, питат още от  "ТЕХНОТЕСТ" АД и "ТИАТ" АД.

Отвореното писмо е с подписите на н.с. инж. Драгомир Мицов, изпълнителен директор на ТЕХНОТЕСТ АД и на инж. Иван Видолов, изпълнителен директор на ТИАТ АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!