Цената на петрола удари 11-годишно дъно

OFFNews 21 декември 2015 в 10:42 6493 15

Цената на петрола сорт "Брент" падна още по време на търговията на азиатските пазари и удари 11-годишно дъно. Тя се понижи до $36.20 за барел, най-ниската от 2004 г. насам, когато падна до $36.41, предаде Reuters.

Основна причина за драстичния спад според експертите са страховете от пресищане на петролните пазари.

Според статистика, публикувана миналата седмица, запасите от „черното злато“ на САЩ са на най-високото си ниво от 1930 година. Освен това, в петък Съединените щати отмениха забраната за износ на суров петрол, която бе в сила в продължение на 40 години.

През последния месец Брентът загуби една пета от стойността си и третина спрямо октомври.

„Няма нов фактор за сриването на ценaта. Причините са пренасищане на пазара и слаб интерес на купувачите“, обясняват експерти.

Постоянния спад в цената на суровия петрол в последно време се отрази негативно на валутите на големите износители по света. Засегнати са също националните бюджети и търговските резерви.

Последната държава, изпитала негативите от ниските цени на горивото, е Азербайджан. Днес стойността на местната валута (манат) се смъкна с 48% до 1.55 за долар.

Същевременно производителите остават оптимистично настроени. Те са на мнение, че цените скоро ще се вдигнат, но не дават прогнози кога точно ще се случи това.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!