Търсят под дърво и камък 4000 машинисти в Германия, заплатите тръгват от 2600 евро

OFFNews 02 декември 2017 в 16:04 29103 2

Германия изпитва остър недостиг на локомотивни машинисти, тъй като все по-малко млади хора искат да карат влака, пише Саарбрюкер Цайтунг.

Минаха времената, в които професията на локомотивния машинист бе мечта за малките момченца. В момента федералната република изпитва невероятно сериозен недостиг на кадри.

"Общо в държавата се търсят между 3500 и 4000 машинисти", казва Михаел Майзер от "Тюв норд", която организира обучение на този вид специалисти.

Компанията обаче все по-трудно привлича мераклии да се обучават за машинисти.

Според специалистите от бранша тази професия вече има лош имидж и не е привлекателна, основно защото съвременният човек не иска да се напасва към график на работа, който го кара да отсъства от дома в продължение на няколко поредни дни.

От германските бюра за подбор на персонал посочват, че това не е оферта за младите хора, които не искат да правят компромиси с личния си живот заради работата. Освен това за все повече подрастващи това не само че не е романтична и привлекателна професия, а се касае за опасен и рискован занаят.

И всичко това е въпреки че стартовата заплата на машинистите в Германия е сравнително висока дори и за тамошния стандарт - между 2600 и 2700 евро без да се броят бонусите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

03.12 2017 в 07:04

Колко - колко? За една-две бежански помощи, да карам цяло гробище зад гърба си?
Меркелице, дръж се естествено! За тия стотинки няма да си обръсна мустаците, да си пусна брада до кръста, и да ти цункам плюшеното меченце!
Нито ще ти дам шенгенска виза за Перник.
Е, земи тука некой ром. Не ги знам дали могат да карат немски влак, ма много хубаво чупят стъклата на сименсите. Това са си ваши приказки, тука друго не търси.
 
X

Да помогнем на украинските деца!