Търсенето на петрол няма да расте през следващата година, прогнозира МАЕ

OFFNews 12 октомври 2023 в 11:54 982 0

Снимка Архив

Международната агенция по енергетикa понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за 2024 г., на базата на предположението, че по-неблагоприятните глобални икономически условия и напредъкът в енергийната ефективност ще натежат върху потреблението.

В последния се месечен доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растеж на петролното търсене за 2024 г. до 880 000 барела на ден от предишната оценка за увеличение с 1 млн. барела дневно, предаде Ройтерс.

За тази година обаче базираната в Париж агенция повиши прогнозата си за нарастването на потреблението на петрол с до 2,3 млн. барела на ден от досегашните 2,2 млн. барела дневно.

Организацията  на страните износителки на петрол започна да ограничава доставките през 2022 г., за да подкрепи петролните цени. В края на септември 2023 г. фючърсите на петрол Брент достигнаха 10-месечен връх около 95,35 долара за барел, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха комбинираните си доброволни производствени съкращения в размер на 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

"Ако допълнителните съкращения бъдат отменени през януари, балансът може да се измести към излишък, което би допринесло по някакъв начин за попълване на изчерпаните запаси", заявиха от МАЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки