Световната ядрена асоциация: България трябва да има втора АЕЦ

OFFNews 26 януари 2018 в 12:33 6743 3

България трябва да ускори изграждането на нова ядрена мощност, за да посрещне нарастващата нужда от надеждна, нисоквъглеродна електроенергия, каза Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация (World Nuclear Association) пред българския парламент.

България има дългогодишен положителен опит в областта на ядрената енергетика, познава предимствата, които тя има за хората и за околната среда, сподели тя, като отбеляза, че за нейното развитие има силна институционална и обществена подкрепа. Ризинг призова българското правителство да придаде нова сила на изграждането на нова ядрена мощност в страната. 

„Ние подкрепяме правителствата, които провеждат ясна и последователна енергийна политика, която разглежда АЕЦ като нисковъглеродни енергийни източници, понижаващи системните разходи и гарантиращи сигурността на доставките. Сега е времето България да поведе и даде силен принос към реализацията на програма за нова ядрена мощност“, каза Ризинг.

Увеличаването на ядреното производство в България ще бъде от полза за икономиката на страната, за екологията и за общината, на чиято територия би била изградена новата мощност. След въвеждане в експлоатация, тя ще осигурява надеждна, нисоквъглеродна енергия денонощно и ще осигури високоспециализирани работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови